Több mint 150 ezer tanulót segített az iskolaelhagyást mérséklő program

|

Az Oktatási Hivatal 4 éven át köznevelési intézmények százait támogatta a tanulói bennmaradás ösztönzésére.

Az Európai Unió 11,775 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg az a program, ami az Oktatási Hivatal szervezésében 457 intézmény több mint 150 ezer diák és 12 ezer óvodás oktatását-nevelését segíti. A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása címen futó program a leghátrányosabb helyzetű tanulók végzettséghez jutását célozza az iskolaelhagyás megelőzésével és a befogadó nevelés ösztönzésével.

A projekt intézményre szabott, a korai iskolaelhagyás mértékének csökkentését célzó fejlesztési, intézkedési és cselekvési tervek elkészítéséhez nyújtott módszertani támogatást 300 alap- és középfokú iskolának, valamint 157 óvodának. Az óvodákban a hátránykompenzáció, prevenció megerősítése állt a középpontban, míg az iskolákban a lemorzsolódás kockázatát növelő tényezők azonosítására és csökkentésére helyezték a hangsúlyt.

A 2017. január 2. és 2021. július 31. között futó programban mintegy 1900 pedagógus vett részt, munkájuk sikerét egyrészt mentorok, másrészt célzott képzések, illetve műhelyfoglalkozások támogatták. A projekt ösztönözte az intézmények közötti hálózati együttműködést, az ágazatközi partnerkapcsolatok kialakítását és az intézményi, illetve fenntartói fejlesztési elképzelések egymáshoz való közelítését - elősegítve a korai iskolaelhagyás megelőzésében nélkülözhetetlen szereplők tevékenységének összehangolását, a tapasztalatok és a bevált módszerek megosztását.

A projekt a gyermekeket, tanulókat közvetlenül is megszólította: alkotópályázatot hirdettek és további érdekes, értékes programokat szerveztek számukra. A diákok vágyott iskolájukat mutathatták be a #sulim pályázatra készített alkotásaikkal, a #kalandrafel! programban pedig csaknem 8 ezer gyermek juthatott el kalandparkba, állatkertbe, moziba.

Az intézmények a projekt támogatásával több, mint ezer családi napot, gyermekközösségi napot is szerveztek, amelyeken a pedagógusok a részt vevő több tízezer gyermek szüleivel, családtagjaival is szorosabb kapcsolatot alakítottak ki. A mindennapi iskolai tevékenységeket sport- és fejlesztőeszközök, bútorok, játokok beszerzésével segítette a program.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.