Több ezren tanulhatnak tovább a felsőoktatási pótfelvételi után

|

Tavalyhoz képest enyhén emelkedett a sikeresen pótfelvételizők száma.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 27. és augusztus 5. között volt lehetőség a felsőoktatási pótfelvételire való jelentkezésre, amellyel azok élhettek, akik a normál felvételi eljárásban nem jutottak be az általuk kinézett szakokra. A pótfelvételi során számos képzésből választhattak az érdeklődők, akik közül a hivatalos adatok alapján az idén valamivel többen jártak sikerrel, mint 2021-ben.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ugyanis az idén 6405-en tudtak élni a második eséllyel, szemben a tavalyi 6127-tel. Idén számos állami ösztöndíjas képzés közül lehetett választani: 35 egyetemen, illetve főiskolán nyílt lehetőség agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés és természettudomány képzési területek bizonyos szakjaira benyújtani a jelentkezést. Továbbá 47 egyetem, illetve főiskola hirdetett meg mind a 15 képzési területen önköltséges finanszírozási formában képzéseket. Alapképzésre 4039, felsőoktatási szakképzésre 1046, osztatlan képzésre 653, mesterképzésre pedig 667 hallgatót vettek fel - közölte a KIM.

A képzési területeket tekintve a legtöbb ember a gazdaságtudományok (1469) területén kezdi meg tanulmányait. Ezt követi a pedagógusképzés (999), a műszaki terület (742) és az informatika terület (609). A legnépszerűbb alap- és osztatlan mesterképzések a felvettek száma alapján a jogász (428), a gazdálkodási és menedzsment (348), a gyógypedagógia (235), a kereskedelem és marketing (148), az óvodapedagógus (188) és a tanító (125). A magyar állami ösztöndíjas képzések közül a legtöbb hallgató a pedagógus képzési területre (707) jutott be, ezt követi a műszaki képzési terület 488-cal; ez mindkét esetben több mint 100-100 hallgatóval haladja meg a tavalyi számot.

A legtöbb hallgatót a Szegedi Tudományegyetem (593), a Debreceni Egyetem (573), az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (531), a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem (477) és a Pécsi tudományegyetem (412) vett fel.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.