Te mennyit tudsz a klímaváltozásról?

|

A Pannon Egyetem és az Ökológiai Kutatóközpont közösen mérik fel a társadalom tájékozottságát, s most bárki hozzájárulhat a vizsgálat sikeréhez.

Habár az éghajlatváltozás az utóbbi években kiemelt témává vált, valójában még mindig keveset tudunk arról, hogy az egyes emberek mennyi információhoz jutnak róla, s miként viszonyulnak a fenyegető jelenséghez.  A veszprémi Pannon Egyetem ezért az idei évi Föld Napja alkalmából egy nemzetközileg is egyedülálló anonim, online 16 kérdésből álló kérdőíves kutatást indít, amely a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét egyaránt vizsgálja.

Az ezen a linken elérhető kérdőívet bárki kitöltheti, aki felelősséget érez a jövő generációk életesélyei iránt, s aki véleményével támogatni kívánja a tudományos kutatásokat e témakörben. A kérdőív április 22-től elérhető és tervezetten május 22-én zárul.

A klímaváltozás globális kérdés, mellyel kapcsolatos tudományos kutatásokat a világ vezető egyetemei végzik világszerte. Idehaza a veszprémi Pannon Egyetem nyerte el az Éghajlatváltozási Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium pályázatot, melyet a jövő generációk iránt érzett felelősségvállalással és nemzetközileg is jegyzett tudományos felkészültséggel érdemelt ki.

Ennek jegyében a 2021. évi Föld Napja alkalmából a Pannon Egyetem az egész Kárpát-medencére és világszerte élő magyarok körében kiterjedő anonim, online kérdőívet tesz közzé, amelyet bárki kitölthet, aki válaszaival hozzá kíván járulni a nemzetközileg is egyedülálló, tudást és attitűdöt is vizsgáló tudományos kutatási projekt sikerességéhez. A projektben számos természet- és társadalomtudós vesz részt, illetve kiemelt szakmai partner az Ökológiai Kutatóközpont.

Gelencsér András akadémikus, nemzetközileg elismert légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora elmondta:

"Olyan kutatási projektet állítottunk össze és indítunk el most, melynek tudományos eredményei és megállapításai közvetlenül hozzájárulhatnak a globális klímaváltozás további vizsgálatához, egyúttal hasznosulhatnak a jövőben számos társadalmi szinten. Abban bízunk, hogy több ezren fogják kitölteni a kérdőívünket, ami lehetővé teszi a kutatói projekt sikerességét."

Az egyetem kutatói 16 kérdésből álló kvíz alkalmazásával tesztelik a válaszadók klímaváltozással kapcsolatos ismereteit és további kérdések során kíváncsiak az ahhoz fűződő szubjektív érzéseikre, a felelősségről és cselekvés lehetőségeiről alkotott véleményükre is. A vizsgálat nemzetközileg is egyedülálló abban az értelemben, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos ismeretek felmérését az attitűd vizsgálatával kapcsolja össze.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.