Tanítás a Microsoft Teams-szel: 5 hasznos tipp

|

A Microsoft konferencia platformjának használatát könnyű elsajátítani, a maximális hatékonyság viszont sokszor az apróságokon múlik.

A Microsoft Teams nem csak a munkahelyi meetingek és az online csapatmunka lebonyolításában lehet hasznos eszköz, hanem a tanításban is. A továbbiakban mutatunk néhány egyszerű tippet azoknak, akik szeretnék gördülékenyebbé tenni a Teams-szes távoktatást.

Használd a naptárt!

Ugyan nagy a csábítás arra, hogy pusztán szóban megbeszélt időpontokkal szervezzük az órákat, ám hosszú távon mindenki jobban jár, ha élünk a szoftver adta lehetőségekkel, és használjuk a naptárat. Az ebben rögzített alkalmakra a tanulóknak is könnyű jelentkezni, a program pedig automatikusan emlékezteti őket a hamarosan kezdődő órákra.

Rögzíts okosan!

A visszanézhető felvételek készítésénél kényelmes módszer az elejétől végéig rögzíteni az órát, ám nagyban megkönnyíthetjük a diákok dolgát, ha csak a lényegre fókuszálunk. Amennyiben a több gyakorlást igénylő részeket különálló, rövid videókban rögzítjük, azzal növeljük az esélyét, hogy a nebulók végig is nézik őket, s még az egyes anyagok visszakereshetőségén is javítunk.

Csatornák, csatornák, csatornák

Ha már több kommunikációs csatornát is nyithatunk, érdemes élni a lehetőséggel. Jó ötlet az általános tájékoztatásra szánt fő csatorna mellé indítani néhány specifikusabbat is: a diákok kötetlen beszélgetésére, érdekességek közlésére a tananyaghoz lazábban kapcsolódó információkkal, stb. A több szálra bontott kommunikáció lehetővé teszi, hogy tanár s diák egyaránt a számára fontos dolgokra figyelhessen, míg a kevésbé releváns csatornákat lenémítsa.  

Fejhallgatók mind felett

A tanítás során érdemes minél több résztvevőt rávenni, hogy lehetőség szerint mikrofonos fejhallgatóval kísérjék az órát. Ezek ugyanis nem csak a koncentrációt segítik, de a fejlettebb zajszűrésű mikrofonokkal a kommunikációt is tisztábbá varázsolják.

Képernyőmegosztás okosan

Az okos képernyőmegosztás sokat dobhat a tanítás hatékonyságán, az viszont igényfüggő, hogy éppen melyik a legjobb választás. Összességében azonban elmondható, hogy egy második monitor hamar meghálálja magát, hiszen így külön felületet tarthatunk fenn a megosztott anyagnak és az órának. 

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.