Robotgyárban szerezhetnek tapasztalatot a Debreceni Egyetem hallgatói

|

A nemrég bejelentett partnerség nagyban hozzájárulhat a hazai robotikai ipar megalapozásához és hosszú távú fejlesztéséhez.

Az Enjoy Robotics Zrt. a hazai ipar rendkívül érdekes szereplője, hiszen nem másra, mint robotokra specializálódott: repertoárjában többek között ultraibolya fénnyel tisztító fertőtlenítő robotot, pincér robotot és kórházi nővér robotot is találhatunk.

A fővárosi székhelyű vállalat nemrég nyitotta meg új üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fülesden, ahová egy új együttműködés keretében a Debreceni Egyetemről is érkezhetnek majd szakmai tapasztalatra vágyó diákok.

A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara (MK) a hazai szociális robotikai ipar tudományos, oktatási és ipari tudáscentrumává szeretne válni, amelyhez nagyban hozzájárul az intézmény és az Enjoy Robotics napokban aláírt partnerségi szerződése.

Forrás: Debreceni Egyetem

Husi Géza, a DE MK dékánja elmondta, hogy az együttműködés az egyetem számára is izgalmas, kihívást jelentő feladat, amely megköveteli az oktatók és hallgatók kutató- és tudományos tevékenységének erősítését, előtérbe helyezve a kreatív, innovatív gondolkodást.

"Fontos leszögezni, hogy ezek a robotok nem elveszik az emberek munkáját, hanem pótolják a hiányzó munkaerőt. Nem az a kérdés, hogy ember vagy robot, hanem az, hogy robot, vagy senki. Biztosan alkalmazunk majd robotokat, a kérdés csak az, hogy megvesszük-e őket, vagy mi magunk tervezünk és gyártunk olyanokat, amelyek számunkra a legjobbak, a leghasznosabbak."

- fogalmazott a dékán. Az intézményvezető azt is elmondta, hogy az ipari partner bevonásával az országban egyedülálló kutatási és eszközhasználati lehetőségekhez jut a cívisváros egyeteme.  

Az Enjoy Robotics vezérigazgatója, Csizmazia Tibor pedig úgy látja, hogy néhány éven belül ezerszámra lesznek robotok Magyarországon, az óriási nemzetközi versenyben pedig csak magasan képzett, kreatív mérnökök biztosíthatják a hazai robotgyártás versenyképességét.

Ha közelebbről is érdekelnének az Enjoy Robotics fejlesztései, a budapesti Enjoy Café & Aparthotelben személyesen találkozhat a cég robotjaival.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.