Régi idők mozija: egyetemi filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

|

Hazai és határon túli intézményekben ismerkedhetnek a hallgatók a magyar filmművészet nagyjaival.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak filmklubokat szeptember közepén. A FILMIOKLUB-ok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal - adta hírül az MTI.

Az NFI keddi közlése szerint a klasszikus hazai filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében kezdeményezték a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását. Az intézet emlékeztet: néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosa elmondta, hogy évek óta nagy sikerrel működik a Müpamozi filmklub, és tavaly ősz óta a FILMIO-nak köszönhetően kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java.

"Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait" - emeli ki Káel Csaba.

A FILMIO streaming-platformnak és az egyetemek filmklubszervezőinek köszönhetően szeptember közepén indulnak a FILMIOKLUB-ok, amelyekben a filmvetítések után meghívott szakértőkkel beszélgethetnek az egyetemisták.

A program lebonyolítóit az NFI jelenléti és online oktatással készítette fel a feladatra, így az érdeklődők szakszerű vezetés mellett vehetnek részt a programokon. A filmklubszervezők számára az NFI lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.