Négy magyar egyetem is felkerült az egyik legrangosabb nemzetközi listára

|

A világ legjobb egyetemeit osztályozza a 2022-es Shanghai Ranking ranglista.

A 2003 óta kiadott Academic Ranking of World Universities (ARWU) eredetileg a Shanghai Jiao Tong Egyetem összeállításában rangorolta a világ legjobb felsőoktatási intézményeit. A manapság csak Shanghai Rankings néven ismert listát 2009 óta a független Shaghai Ranking Consultancy gondozza, s a szakértők az egyik legelismertebb egyetemi rangsornak tartják a QS World Rankings és a Times Higher Education World University Rankings mellett.

Nemrég megjelent az összeállítás 2022-es kiadványa, amelyen a tavalyihoz hasonlóan 4 magyar egyetem is helyet kapott, a sorrendjükben azonban történt némi változás. A legfrissebb adatok alapján a Shanghai Rankings a 601-700-as helyen álló Eötvös Loránd Tudományegyetemet tartja a legjobb hazai intézménynek, holtversenyben a szintén 601-700-as Semmelweis Egyetemmel, majd a 701-800-as Szegedi Tudományegyetemet és a 901-1000-es Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemetet találjuk a listán.

A tavalyi összeállításhoz képest annyi változott, hogy helyet cserélt egymással a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, illetve a Műegyetem akkor még a 901-1000. pozícióval lett negyedik a hazai intézmények sorában.

Ami a globális eredményeket illeti, a dobogóra sorrendben a Harvard Egyetem, a Stanford Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) állhatott fel, tehát abszolút az amerikai felsőoktatás dominálja a listát, a brit Cambridge-i Egyetem csak a negyedik helyre, az Oxford pedig a hetedik helyre futott be.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.