Napelem gomba és bogárszedő robot vitte a pálmát az Ugrás a jövőbe! pályázaton

|

A MOME pályázatán 7-10. osztályos tanulók versengtek az innovatív ötleteikkel.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2022-ben is elindította a nagy sikerű Ugrás a jövőbe! kreatív pályázatot, melynek keretében a 2-5 főből álló tizenéves csapatok mondhatták el, milyennek képzelik a jövőt. A 7-10. évfolyamos versenyzőknek olyan innovatív találmányokkal kellett előállniuk, amelyek 2042-re akár valósággá is válhatnak, a legjobb beadványokat pedig egy rangos szakmai zsűri bírálta el.

Az előzsűri május végén választotta ki a 10 továbbjutó csapatot, akik MOME-mentorok - a Doktori Iskolába járó kutatók, tervezők, teoretikusok, valamint BA és MA tervezőszakos hallgatók - iránymutatásával június során továbbfejlesztették terveiket. A verseny az ötfős szakmai zsűri döntésével ért véget, a nyerteseket a MOME Auditóriumában megrendezett záróeseményen hirdették ki.

Az első helyezést a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium Fawaris nevű csapata érte el. Ők egy napelem gomba tervével pályáztak, mely a városi köztereken, buszmegállókban a megújuló energia termelése mellett esővízgyűjtő, párásító, árnyékoló és légtisztító funkciót is ellát. Tervüknek köszönhetően 2042-re a zajszennyezés és a szén-dioxid kibocsátás jócskán csökkenhet, a városlakók mentális egészsége javul, továbbá új munkahelyek jönnek létre.

A második helyezett a szintén győri II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát képviselő Future Perfect csapat lett, akik BÜG bogár névvel mesterséges intelligenciával működő robotokat terveztek. A bogár formájú robotok feladata olyan kártékony vagy invazív rovarok összegyűjtése, mint például a krumplibogár, továbbá a kerti ökoszisztémák megfigyelése és koordinálása.

Harmadik helyezést ért el az egri EKE Gyakorlóiskolából érkezett Wetess inkluzív és kooperatív társasjáték fejlesztése, amelynek alapfogalmai az elfogadás és a klímaválság. A játékosok egy várost védenek meg közösen a természeti katasztrófáktól. A játék az interaktív tábla és az intelligens kiegészítők révén segíti a fogyatékossággal élők, elsősorban a látássérültek részvételét.

A zsűri különdíját a Budapesti Kreatív Technikum hírnevét öregbítő Raven csapat kapta. A közlekedésben is kritikussá váló energiaválságra kínál megoldást egy olyan, teljes egészében környezetbarát autó formájában, mely a beáramló menetszélből, propellerek segítségével nyeri az energiát.

Az első helyezett csapat a Varinex által felajánlott MarBot Sketch 3D nyomtatót és az induláshoz szükséges csomagot vihette haza, s még egy MOME-s FabLab workshopon is részt vehetnek. A másodikként befutó formáció számára a a FreeDee Printing Solution biztosított egy Mayku FormBox vákumfrormázó gépet és egy FreeDee 3D Akadémia tanfolyamot, míg a harmadik helyezettek a FabLAbtól kaptak egy Micro:bit programozható készletet, és speciális tanfolyamokkal.  A különdíjasok a MOME Mobility Desing Lab oktatóinak mentorálásával fejleszthetik tovább a tervüket.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.