Milyen képarányú monitort vásároljunk?

|

Sokan emlékszünk még, amikor a kijelzők képaránya - legyen az TV, monitor - csak és kizárólag 4:3-as volt. Manapság pedig alig lehet ilyennel találkozni, mert a legelterjedtebb a 16:9-es képarány lett.

Na de miért is váltott az emberiség a szélesebb képernyőre? A válasz egyszerű, könnyebb rajta a munka és az olvasás is egyszerűbb. De a képernyők arányainak változása mellett a felbontásuk is változott, egy monitorra egyre több pixel fért el. Míg a 4:3-as képarányon 800x600 vagy 1024x768-as felbontásban dolgoztunk, addigra a 16:9 behozta a HD 1280x720 és Full HD 1920x1080 felbontásokat. Majd ebből ugrottunk egy nagyot a 4K-ra 16:9 képarányon, de nem sok kellett és újabb képarányok is születtek. 

Az egyik új képarány a 21:9, ami kezd divatba jönni, ez pontosan megegyezik a szélesvásznú filmek képarányával, így azokat egy ilyen monitoron indítva eltűnnek alul-felül a fekete sávok. Ezen már kényelmesen meg lehet egymás mellett 2 alkalmazást nyitni és úgy dolgozni egy számítógépen, mintha 2 monitorunk lenne, de akár a játékok is nagyobb látószöggel élvezhetők.

A 21:9 képarány mellett viszont megjelentek az igazi szörnyetegek, a 32:10-es képarányt felvonultató, igazán széles monstrumok. A játékok ezen még nagyobb látószöget lefedtek, szinte már nem is lehet látni mást széltében a kijelzőn kívül. De ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy akár 6 képernyőt is meg tudunk rajta jeleníteni, 3-3 két sorban, tehát munkaállomásnak sem utolsó, és ezek nagy része akár íves monitor, így még jobban körülölel minket a megjelenített tartalom.

pastedGraphic.png

Ezek alapján mindenki el tudja dönteni saját maga, hogy munkája vagy éppen játékos szenvedélye melyik monitort teszi szükségessé vagy éppen kényelmessé az életében. Egy szó, mint száz, a megfelelő monitor megléte nagyban segítheti munkánkat, vagy növelheti a játékok élvezeti értékét. Érdemes szétnézni a Konzolok Szervize honlapján, hiszen a PC menüponton belül monitorok értékesítésével is foglalkoznak minden méretben, képarányban és felbontásban, amit csak el tudunk képzelni. A szakértő eladók pedig könnyedén segíthetnek kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő kijelzőt. Részletek: https://www.konzolokszervize.hu/arak/monitor 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.