Magyarországon is érettségizhetnek az Ukrajnából menekült diákok

|

A kormány biztosítja a háborús menekültek iskoláztatását, kiemelt figyelmet fordítva a nyelvoktatásra.

Holnap az ötödik hetébe lép az orosz-ukrán háború, melynek február 24-i kitörése óta Magyarország már több mint 260 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, akik között tízezrekre tehető a gyermekek száma.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nemrég közlemény útján tudatta, hogy a kormány biztosítani fogja a hazánkba érkező kiskorúak oktatását, a középiskolások számára pedig ingyenesen teszi lehetővé az érettségi vizsgán való részvételt.

Az óvoda- és iskolaválasztás szabadsága a menekülteket is megilleti, az adott körzetben illetékes intézmények viszont mindenkit kötelesek befogadni. Az óvodai nevelésben 3 éves kortól kötelező részt venni, az EMMI pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a korosztály még rendkívül gyorsan megtanulja a nyelvet.

Az iskolások nyelvtanulásának megkönnyítése érdekében a kormány a kötelező oktatáson felül heti öt délutáni, egyéni foglalkozást biztosít az érintett tanulóknak, és havi 130 ezer forint többlettámogatást nyújt az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó iskoláknak, köznevelési és szakképző intézményeknek

"Magyarország azzal is támogatja az Ukrajnát elhagyni kényszerülő állampolgárokat, hogy lehetőséget biztosít magyar érettségi vizsga letételére azok számára, akik Ukrajnában a 2021/2022-es tanévben középiskolájuk utolsó évfolyamán folytatták a tanulmányaikat, és ezt iskolai bizonyítvánnyal vagy más, az ukrajnai iskolájuk által - akár elektronikusan - kiállított és hitelesített dokumentummal igazolni tudják. Az érettségi vizsgára jelentkezés határideje számukra: 2022. április 20."

- írja az Oktatási Hivatal az érettségi kapcsán, melynek menetéről ide kattintva olvashatunk részletes tájékoztatót.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.