Magyar segítséggel fotóz az Európai Űrügynökség üstökösvadásza

|

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja hardverrel és szoftverrel járul hozzá a program sikeréhez.

Az ELKH CSFK Csillagászati Intézete már az ötlet kidolgozásától kezdve közreműködik az ESA Comet Interceptor nevű űrszonda programjában. A tervek szerint 2029-ben startoló küldetés úttörő olyan szempontból, hogy eddig még soha nem indítottak űreszközt konkrét célpont kijelölése nélkül, azaz a Comet Interceptor lesz az első olyan szonda, amelynél a start idején még nem tudni, melyik égitestet látogatja majd meg.

A cél ugyanis egy olyan üstökös vizsgálata, amely 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta első alkalommal érkezik a Naprendszer belső vidékeire. Az ilyen objektumokat pedig csak napközelségük előtt 1-2 évvel lehet felfedezni. A Comet Interceptor ezért a start után az egyik úgynevezett Lagrange-pontban várakozni kezd az űrben, a megfelelő égtest felfedezésére készen. A "találkozásra" az LSST nevű távcső statisztikai becslései alapján rövid időn belül sor kerül.

Mivel az égitest mérete, fényvisszaverő képessége és a találkozó pályaelemei nem ismertek előre, a célpontot megörökítő kamerának sokféle képrögzítési viszonyhoz kell alkalmazkodnia. Ennek kidolgozását és megvalósítását hazai cégek végzik a CSFK tudományos tanácsadása mellett, svéd kameratervezők közreműködésével.

A kamera központi elektronikus adatfeldolgozó egységének hardverét a REMRED Kft., míg szoftverét az SGF Kft. készíti. A két magyar céggel kiegészült konzorcium jól demonstrálja, hogy a tudomány és az ipar közötti együttműködéssel nemzetközi színtéren is komoly szerepet vállalhatnak a hazai kutatóműhelyek.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.