Magyar érmeket hozott a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia

|

Mindkét hazai csapat éremmel térhetett haza a rangos nemzetközi megmérettetésről.

Május 18. és 21. között, az olaszországi Bologna városában rendezték a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiát (IIOT, International Informatics Olympiad in Teams), melynek mezőnyében két magyar csapat, a Budapesti Fazekas Gimnázium és a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulói is képviselték Magyarországot. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében kiválasztott formációk mindegyike egy-egy bronzéremmel öregbítette hazánk hírnevét.

Az IIOT a többi, egyéni részvétellel zajló diákolimpiával ellentétben csapatverseny, így a versenyzőknek  az algoritmikus gondolkodás mellett a hatékony együttműködésre is fókuszálniuk kell, ami a későbbi munkahelyükön is szükséges lesz. A csapatok a februárban és márciusban lezajlott Kódkupán elért eredményükkel vívták ki a részvétel lehetőségét.

"Miután évtizedeket töltöttem el multinacionális infokommunikációs vállalatok vezetésével, különösen nagy örömmel tölt el, hogy mindkét magyar diákcsapat kiemelkedő eredménnyel tért haza a nemzetközi informatikai csapatversenyről, amelyen az egyéni teljesítmény mellett a kooperációs készséget is jutalmazzák, amely a való életben, a munkaerőpiacon is kulcsfontosságú."

- kommentálta az eredményeket dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási, a Nemes Tihamér Országos Alkalmazói, és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

A bolognai diákolimpián az alábbi két magyar csapat szerzett bronzérmet:

  • A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata: Tot Bagi Márton, Czanik Pál, Nádor Benedek, Németh Márton Tamás. Csapatvezetőjük Lenger Dániel.
  • A miskolci Földes Ferenc Gimnázium csapata: Suszter Roland, Molnár István Ádám, Nagy Martin, Kiss Dániel Bendegúz. Csapatvezetőjük Nikházy László (ELTE IK).

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.