Magyar diák szerzett ezüstérmet a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

|

11 ország közel 50 versenyzője között érte el kiemelt helyezését a nagykanizsai tehetség.

A Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI - Central European Olympiad in Informatics) 1994 óta kerül megrendezésre, az idei esemény Horvátország szervezésében zajlott. A korábban többször is magyar helyszínen tartott megmérettetés négyfős hazai csapatából a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja, Németh Márton Tamás ezüstérmet szerzett.

Idén tizenegy ország - a klasszikus közép-európai nemzetek (Ausztria, Horvátország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Németország, Magyarország, Lengyelország,  Románia) mellett Olaszország és Svájc - összesen 48 versenyzője mérettette meg magát.

Az ezüstérmes Németh mellett a magyar válogatott tagja volt még Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Gábor Dávid (Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Kapuvár). A teljes eredménylistát ezen a linken lehet megtekinteni. Összesítésben a legtöbb pontot a horvát Dorijan Lendvaj nyerte el, míg Németh Márton Tamás a 9. helyezésnek örülhetett.

A magyar diákolimpikonok felkészülését és versenyzését saját tanáraik mellett az ELTE Informatikai Kara, illetve a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának munkatársai, Dr. Horváth Gyula csapatvezető és Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető-helyettes segítették.

A magyar szervezők idén is a legfeljebb 11. osztályos diákokat indították a CEOI-n, hogy minél több hazai diákolimpikon számára biztosítsanak lehetőséget a következő évi nemzetközi versenyekre való felkészülésre, míg több más ország ennél idősebb, tapasztaltabb versenyzőket is indított a szabályoknak megfelelően.

A magyar diákolimpikonok számára helyezéstől függetlenül fontos gyakorlatot jelentett az idei CEOI-n való részvétel. 2023-ban, a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének százhuszadik évfordulójának évében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság  együttműködésében.

A CEOI 2021-gyel véget ért az idei informatikai diákolimpiák szezonja, amelyen a magyar nebulók remekül szerepeltek: júniusban Éles Júlia ezüstérmet szerzett az európai lányoknak szervezett EGOI-n, Tóth Gellért ezüstöt, Szabó Kornél és Varga Péter pedig bronzot az IOI-n. Az európai junioroknak szervezett eJOI-ról addig példátlan módon aranyéremmel (Molnár István Ádám), ezüstéremmel (Németh Marcell) és három bronzéremmel (Czanik Pál, Fülöp Máté, Jenei Marcell) tért haza a magyar válogatott.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.