Lediplomáztak a Debreceni Egyetem első pilótái

|

Több nemzetből kerültek ki a debreceni pilótaképzés első végzősei.

A Debreceni Egyetem 2014-ben lépett partnerségre a Wizz Airrel, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Pharma-Flight Kft. bevonásával pilótaképző intézményt létesítsen a repülés iránt érdeklődők számára. A Műszaki Karon létrejött "Professional Pilot" képzés végül 2018 szeptemberében, egy 30 fős évfolyammal indult el, melynek végzősei a napokban vehették át a diplomájukat.

A Főépület Díszudvarán rendezett ceremónián nyolc - jordán, kazah, kenyai, magyar, mongol, török és ukrán - újdonsült pilóta vehetett részt, akik a jövőben mérnökként, valamint az ATPL szakszolgálati engedély megszerzésével akár hivatásos pilótaként is vállalhatnak munkát.

Az első évfolyam hallgatói egyébként Dél-Koreából, Egyiptomból, Indiából, Jordániából, Kazahsztánból, Kenyából, Koszovóból, Magyarországról, Moldovából, Mongóliából, Nigériából, Tanzániából, Törökországból és Ukrajnából érkeztek, a következő években viszont tovább bővült a képzés iránt érdeklődő országok száma. Az eddigiek során így Azerbajdzsán, Banglades, Brazília, Japán, Jemen, Kirgizisztán, Kolumbia, Kuvait, Laosz, Pakisztán, Szerbia, Szingapúr, Thaiföld, Tunézia és még a Zöld-foki Köztársaság diákjai is gyarapították a Debreceni Egyetem nemzetközi palettáját az időközben repülőmérnöki alapképzési szakra átkeresztelt képzés hallgatóiként.

Fotó: Debreceni Egyetem

A többszörös túljelentkezéssel működő 7 féléves képzés tantárgyai felölelik a természettudományi, a gazdasági és humán ismereteket, a szakmai törzsanyagot, valamint a differenciált szakmai tudásanyagot. A hallgatóknak tanulmányaik során három kötelező repülési gyakorlatot kell végezni a 2., a 4. és a 6. félév utáni nyár során, de emellett már a 3. félévtől kezdődően a szorgalmi időszakban napi repüléseken is teljesítenek gyakorlatot, majd a képzés végén a gyakorlati vizsgát teljesítve szerezhetnek szakszolgálati engedélyt.

A 2019-ben indult évfolyamon jelenleg 40 hallgató tanul, a tavalyi felvételi eljárás során pedig 60 hallgatót vett fel az egyetem, akik közül végül 51-en kezdték el a képzést. Az első "fecskéket" hamarosan újabb nyolc frissen végzett pilóta követheti, akik várhatóan még idén szeptemberben átvehetik diplomájukat a Debreceni Egyetemen.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.