Középiskolások játékhajója szelte át az Atlanti-óceánt

|

A sokat látott bárka több mint egy évet töltött a nyílt vízen.

Különleges járművet indított útjára néhány New Hampshire-i középiskolás 2020 októberében: a színes rajzokkal díszített, 1,8 méter hosszú Rye Riptides játékhajó fotókkal, őszi levelekkel és makkokkal megpakolva vágott neki az Atlanti-óceánnak.

A diákok nem gondolták, hogy messze juthat, végül azonban több mint 13 ezer kilométert sikerült megtennie, míg a 6 éves Karel Nunica január 30-án ki nem halászta a Norvégiához tartozó Smøla-sziget partjainál.

A hajó útja a GPS-jeladó adatai alapján.

A kontinensek közötti utazás 462 napig tartott, s habár a diákok GPS-jeladó segítségével követték a kalandot, a hajó ezalatt többször is eltűnt a digitális térképről. Megtalálásakor a Rye Riptidesról már hiányzott a hajótest nagy része, a kagylókkal borított raktér viszont teljesen épp maradt, benne az amerikai rakománnyal.

"Amikor útnak indítod, még fogalmad sincs, hogy hol fog kilyukadni, vagy hogy hogyan fog odaérni, ha egyáltalán eljut bárhová. De ezek a gyerekek beletették a reményeiket, az álmaikat és a kívánságaikat, én pedig hajlamos vagyok azt hinni, hogy néha ez is segít."

- mondta Cassie Stymiest, a projektért felelős Educational Passages nonprofit szervezet vezetője a brit The Guardiannek. A hajót megtaláló Karel Nunica végül az iskolatársai körében nyitotta fel a tengerentúli csomagot, akikkel azt tervezik, hogy kapcsolatba lépnek a feladókkal. A Rye Riptides történetének teljes, fényképekkel is illusztrált dokumentációja itt olvasható.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.