Közeleg a felsőoktatási felvételi ügyintézés határideje

|

A jelentkezőknek már csak 2 napjuk maradt a dokumentumok pótlására és a megjelölt intézmények sorrendjének módosítására.

Az érettségi vizsgákat letudva a leendő egyetemistáknak már csak a felvételi eljárással kapcsolatos teendőket kell elvégezniük. A többség ezen valószínűleg már átesett, de akinél szükséges bizonyos dokumentumok pótlása, netán módosítani szeretne a jelentkezési sorrenden vagy a személyes adatain, az rövid ideig még megteheti.

A felvételi ügyintézési időszaka ugyanis egészen július 8-ig tart, e hét csütörtökig tehát még nyitva áll a lehetőség az utolsó simítások elvégzésére.

"Zárul a felsőoktatási felvételi ügyintézési időszaka: 2021. július 8-ig pótolhatják a felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat, és eddig módosíthatják - egyetlen alkalommal - a megjelölt szakok sorrendjét az E-felvételiben."

-írja az Oktatási Hivatal (OH) közleménye. A dokumentumok feltöltése a felvi.hu-n található E-felvételi rendszer Dokumentumok menüpontjában lehetséges. Ahogy arra a hivatalos útmutatás is figyelmeztet, számos bizonyítvány esetében nem szükséges a feltöltés, mivel azokhoz a közhiteles nyilvántartásból fér hozzá az OH:

"Nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt (így a 2021. május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem), a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve a 2006. február 1. után szerzett magyar oklevelet. Ezek adatait az Oktatási Hivatal a közhiteles nyilvántartásból veszi át. Ha a felvételiző a jelentkezés után szerezte meg nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia."

Ami pedig a jelentkezési sorrend módosítását illeti, ez szintén az E-felvételin keresztül, a Sorrendmódosítás menüpontban lehetséges. A sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átrendezni vagy törölni, új képzés már nem rögzíthető.

A személyes adatok változását szintén július 8-ig jelezhetik a felvételizők az E-felvételi Személyes adatok menüpontjában. Egyes személyes adatok módosítását dokumentummal is igazolni kell (pl. névváltozás, állampolgárság változása).

A határidő valamivel későbbre esik azoknak, akik külföldi középiskolában érettségiztek, vagy külföldön szereztek felsőfokú oklevelet: ők 2021. július 14-ig nyújthatják be a dokumentumaikat. A 2021 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 22-én hirdetik ki, és elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetők.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.