Komoly sikert értek el a BME ifjú rakétatudósai

|

Nívós nemzetközi rakétaversenyen indulhat a Műegyetem csapata.

A Portugál Űrügynökség néhány éve indította útjára az EuRoC-ot, vagyis az European Rocketry Challenge versenyt, amely az egész kontinensről hozza össze a rakétatudomány iránt érdeklődő egyetemistákat. A verseny célja, hogy ösztönözze a mérnökhallgatókat a saját járműveik tervezésére, építésére és indítására, egyúttal bátorítva a fiatalokat a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika (STEM) tanulmányozására, valamint a technológiai készségeik fejlesztésére.

Az Európa legnívósabb rakétaversenyének számító megmérettetés az idén már a harmadik alkalommal kerül megrendezésre, és ezúttal a Budapesti Műszaki Egyetem 2021-ben alakult csapata, a BME Suborbitals is ott lesz az indulói között. Az 50 fős csapat korábban a legelső általuk fejlesztett rakétával 2. helyezést ért el a nemzetközi Big Rocket Competition versenyen.

A BME Suborbitals érdemeit jelzi, hogy az október 11. és 18. között esedékes European Rocketry Challenge-re csak 25 formáció jutott be a legjobb európai egyetemekről. Az értékelés során a zsűri a műszaki megvalósítását, a repülés minőségét és a csapat dinamikáját is figyelembe fogja venni.

"Csapattagjaink közül sokan már egészen fiatal koruk óta annak szentelik életüket, hogy rakétákat, műholdakat vagy más űrkutató eszközöket tervezhessenek. Hatalmas kihívás egy rakétát önállóan, szinte teljesen a nulláról kifejleszteni, ugyanakkor nem lehetetlen, és az a tudat, hogy hazánkban úttörőként foglalkozhatunk egyetemi rakétafejlesztéssel, folyamatosan visz minket előre. Büszkék vagyunk rá, hogy csapattagjaink kitartó és fáradhatatlan munkájának köszönhetően eljutottunk odáig, hogy elsőként képviselhetjük Magyarországot és egyetemünket a legnagyobb európai rakétaversenyen, ezzel is erősítve hazánk űrkutatásban betöltött szerepét"

- mondta el Hafner Zoltán, a BME Suborbitals csapatkapitánya. Az EuRoC 2022-ről a verseny weblapján, a BME Suborbitals munkájáról pedig a csapat Facebook-oldalán tájékozódhatsz bővebben.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.