Komoly gond van az iskolai appokkal Amerikában

|

Egy friss vizsgálat szerint az iskolai mobilos alkalmazások tömegesen továbbítják a diákok adatait harmadik feleknek.

Számos botrány kellett hozzá, hogy az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá váljon a privacy, vagyis a magánszféra védelme a digitális eszközök, szoftverek, és közösségi platformok fejlesztésénél. A felhasználók tudatosságában ugyan még mindig sok a hiányosság, de manapság már egyértelműen nagyobb figyelmet kap a kérdés a nyilvánosságban is.

Ezért is készülnek olyan vizsgálatok, mint a nonprofit Me2BA Alliance felmérése, ami azt próbálta kideríteni, hogy vajon mennyire kezelik diszkréten a diákok adatait az Egyesült Államokban használt iskolai alkalmazások. Az eredmény pedig lesújtó: a megfigyelt appok 60%-a harmadik feleknek is továbbítja a tanulókról gyűjtött információkat.

Az Me2BA listába szedte a kutatás legfontosabb tanulságait, íme a felsorolás:

  • Az iskolai alkalmazások 60%-a a Google-höz és a Facebookhoz hasonló, reklámtevékenységet végző platformoknak továbbítja a diákok felhasználói adatait.
  • Apponként átlagosan 10 csatornát fedeztek fel, melyeken keresztül harmadik felekhez jutnak az információk.
  • A közintézmények 67%-ában találtak kapcsolatot az iskolai appok és harmadik felek között, míg a magániskolákban valamivel alacsonyabb, 57%-os az arány.
  • Az állami fenntartású iskolák alkalmazásainak 18%-ánál különösen kockázatos működést fedeztek fel, tehát ezek az appok olyan harmadik feleknek is továbbítottak adatokat, melyekről tudni lehet, hogy partnerek százainak, ezreinek adják át az információikat.
  • Az androidos alkalmazások esetében nagyobb az esély, hogy magas kockázatot jelentő felekkel osztják meg az adatokat, mint az iOS-es appoknál.

Lisa LeVasseur, a szervezet igazgatója elmondta, hogy a jelenségért leginkább az amerikai iskolák alulfinanszírozottsága okolható, ami miatt az intézményeknek egyszerűen nincs elég forrásuk a biztonságosabb, de drágább szoftveres megoldásokra.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.