Készíts saját weboldalt - a tartalomkezelőkről általában

|

Számtalan módon létrehozhatsz egy honlapot, a leggyorsabban azonban tartalomkezelővel jutsz el a működőképes felületig.

Weboldalad elkészítésébe számos különféle módon belevághatsz, de ha nem akarsz súlyos összeget kifizetni egy fejlesztőnek, vagy hosszú órákat eltölteni HTML-kódok összeállításával, akkor a legkézenfekvőbb módszer valamilyen tartalomkezelőt bevetni a feladatra. Ezek alkalmazása azért kifejezetten előnyös, mert felhasználóbarát környezettel járulnak hozzá weboldalad háttérmunkálataihoz, miáltal teljes egészében a tartalomgyártásra koncentrálhatsz.

A CMS (Content Management System) használatakor elérhetővé válnak különféle beépített és extraként telepíthető témák is, amelyek azt teszik lehetővé, hogy pofonegyszerűen személyre szabhasd és igény esetén bármikor módosíthasd honlapod kinézetét. Ha esetleg mindez nem lenne elég, bővítmények révén tetszőlegesen kiterjesztheted a tartalomkezelők képességeit, a különféle kiegészítők telepítését követően pedig villámgyorsan hozzájuthatsz olyan funkciókhoz is, amelyek egyébként csak hosszú fejlesztési időt követően lennének elérhetők.

Végső soron az a legjobb az egészben, hogy - bár rengeteg fizetős plugin is beszerezhető - a funkciók jelentős részét akár ingyenesen is élesítheted. A továbbiakban sorra vesszük a három legnépszerűbb tartalomkezelőt, és arról is mesélünk, hogyan telepítheted őket a szolgáltatódtól vásárolt tárhelyre.

WordPress

Egy kicsit utánanézve a tartalomkezelőknek szinte biztos, hogy az elsők között találkozol össze a WordPress nevével, ez ugyanis a legegyszerűbben használható és a legszélesebb körben elterjedt CMS. WordPress motor hajtja tulajdonképpen az internet weboldalainak bő harmadát, vagyis viszonylag nehezen lőhetsz mellé ezzel a környezettel. Elsősorban a bővítmények kezelésében jeleskedik a WordPress, hivatalos felületén 50 ezernél is több plugin elérhető, de persze harmadik féltől származó kiegészítőket is szép számmal telepíthetsz.

Így, ha a honlapod motorjául ezt a CMS-t választottad, és szeretnél egy új funkciót a weboldaladra, akkor jó eséllyel találsz egy pillanatok alatt telepíthető kiegészítőt, amely az igényelt szolgáltatást nyújtja. Hasonló a helyzet a témákkal is, ezekből ugyanis több tízezer áll a rendelkezésedre, és rengeteg ingyeneset is találsz közöttük, tehát ténylegesen tetszőlegesen, akár egy konkrét tematika alapján is átalakíthatod weboldalad kinézetét.

A környezet adminisztrátori felülete és telepítője is tud magyarul, így komolyabb nyelvi korlátokkal sem kell számolnod, ha ezt a motort szemelted ki honlapod alapjául. A WordPress népszerűségének egyetlen komolyabb hátránya van, hogy ezt a tartalomkezelőt a hackerek előszeretettel választják célpontként - mivel egyetlen sérülékenységgel weboldalak millióihoz nyernek hozzáférést -, ezért muszáj fokozottan ügyelned a biztonságra.

Drupal

A Drupal motor használatán elsősorban a fejlesztői vénával megáldott felhasználóknak érdemes elgondolkodniuk, elvégre ebben a környezetben sok extra kódolás szükséges ahhoz, hogy a weboldal elnyerhesse végleges kinézetét, és készen álljon a felhasználók fogadására. Tehát ha az a cél, hogy kvázi extra projektként a kódolást is gyakorold szabadidődben, akkor valóban ez a legjobb választás számodra.

A Drupal egyébként a tartalomtípusok és az adatok kezelésében jeleskedik, emellett biztonsági szempontból magasan a többiek fölé tornyosul, igaz, ehhez az is kell, hogy kiépítsd és karbantartsd a megfelelő védelmi vonalakat. Ebben a környezetben a bővítményeket modulokként emlegetik, ezekből közel 50 ezer áll a felhasználók rendelkezésére, vagyis a bővítéssel garantáltan nem lesz gondod.

Joomla

Összeállításunk harmadik szereplője a WordPress és a Drupal között félúton halad, de azért szintén inkább azoknak a felhasználóknak javasolt, akik valamennyire járatosak a webfejlesztés világában. A Joomla erőssége a többnyelvű weboldalak készítése során domborodik ki, mivel ezt a funkciót alapértelmezetten támogatja, míg a másik két tartalomkezelő a nyelvváltás lehetőségét kizárólag bővítményeken keresztül teszi elérhetővé.

Ezenkívül a felhasználók kezelésében is az élen jár ez a felület, ezért amennyiben másokkal közösen szeretnéd kezelni az oldaladat, rengeteg segítségre számíthatsz ettől a CMS-től. Ha már a többi tartalomkezelővel kapcsolatban is szót ejtettünk a biztonságról, akkor érdemes megemlíteni, hogy a kiegészítő funkciók nélküli nyers telepítését követően a három alternatíva közül a Joomla rendelkezik a legstabilabb védelemmel, egyúttal ez frissül a leggyakrabban is.

Telepítsd egy kattintással!

Bár a tartalomkezelőket viszonylag egyszerűen installálhatod FTP-kapcsolaton keresztül a csomag felmásolását követően egy webes varázslóval, mégis sokkal egyszerűbb, ha a szolgáltatód beépített telepítőjét hívod segítségül erre a feladatra. Az adminisztrátori felületen bejelentkezve keresd meg a webtárhelyedhez tartozó kontrollpanelt, amelyen keresztül hozzáférsz az összes szükséges elemhez.

A szolgáltató alkalmazástelepítőjén keresztül néhány kattintással elvégezheted a CMS telepítését

A megjelenő környezetben az Alkalmazástelepítőt kiválasztva nekiláthatsz a tartalomkezelő installálásának. Többnyire szabadon választhatsz a három legnagyobb CMS közül, és egyetlen kattintással el is indíthatod a telepítést (csupán az adatbázis és a nyelv megadása szükséges (természetesen számos opciót rejt a legördülő menü). Néhány várakozással eltöltött másodperccel később véget is ér a procedúra, a részleteket pedig szolgáltatód a levelezési címedre is továbbítja, illetve az FTP-tárhelyeden már meg kell jelenniük a felmásolt fájloknak.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.