Így maradhatsz éber a távoktatás alatt

|

A folyamatos digitális jelenlét ugyanolyan fárasztó lehet, mint a hagyományos munka, és még a figyelmünk is könnyebben elkalandozik.

A COVID-19-nek köszönhetően hirtelen milliók váltak törzsvendéggé a Zoom, a Google Meet, a Messenger, vagy a Microsoft Teams videós szolgáltatásain, hiszen a home office és az iskolai távoktatás miatt ezek már nélkülözhetetlen platformoknak számítanak.

A vég nélküli videóhívások pedig alaposan kimeríthetik a diákokat, a tengerentúlon már el is nevezték a jelenséget Zoom fatigue-nak, azaz Zoom-fáradtságnak a népszerű app után. Az új keletű nyúzottság hátterében nem csak a mozgáshiány és a monoton koncentráció áll, az agyunk számára ugyanis a másik fél korlátozott láthatósága megerőltetőbbé teszi a szocializációt is.

Szakértők ezért négy egyszerű javaslat betartását ajánlják azoknak, akiket jobban megvisel a távmunka és a digitális oktatás:

  • Ha lehetséges, igyekezzünk időt szakítani az órák közben némi céltalan csevegésre! A lényeg, hogy ne csak a munkával kapcsolatos információkról folyjék a diskurzus.
  • Két hívás között érdemes helyiséget váltanunk, hiszen már a környezet cserélődése is vihet egy kis színt a monotonitásba. Az íróasztal és a konyhaasztal váltogatása például kiváló gyakorlat. 
  • A kurzusok között figyeljünk a mozgásra: akár egy rövid séta is sokat segíthet a házon belül, vagy a friss levegőn.
  • Ha van rá lehetőség, tartsunk olyan szünetet is, amikor semmit sem csinálunk, mivel ez a későbbiek során hatékonyan emelheti a produktivitásunkat.
  • Ha már nagyon nem bírjuk, jó trükk lehet a kényelem feladása: kövessük egy ideig állva az órát, vagy akár guggoljunk a székre, a lényeg, hogy többet kelljen erőlködnünk, mintha csak az asztalnál könyökölnénk.
  • Amennyiben megoldható, ne féljünk "kikéredzkedni", mert bizony még egy ilyen lopott szünet is sokat jelenthet.
  • Amikor viszont jelen vagyunk, érdemes minél aktívabbnak lenni, hiszen a passzivitás hosszabb távon rossz értelemben pihentető, inkább az éberségünk ellen dolgozik.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.