Idén is sok diákot értek el az Agrárminisztérium környezetvédelmi nevelési programjai

|

Egyre több az Ökoiskola és a Zöld Óvoda, de a környezeti témájú versenyeken is sokan vettek részt.

Az év végéhez közeledve az Agrárminisztérium kiadta összefoglalóját a tárca által szervezett környezetvédelmi nevelési programokról, melynek két alappillére az óvodákat tömörítő Zöld Óvoda Hálózat és az iskolákból álló Ökoiskola Hálózat. Az előbbi kapcsán a minisztérium közleményéből kiderül, hogy 2021-ben 42 intézménnyel bővült, így már országszerte 1033 óvoda nyerte el ezt a minősítést.

A gyermekkori környezettudatosság fejlesztését célzó Zöld Óvoda Pályázat nem új kezdeményezés, hiszen az idén már a 15. születésnapját ünnepelte. Fontos cél, hogy az óvodás korosztály életkorának megfelelő módszerek segítségével, élményeken, tapasztalatokon keresztül ismerkedjen meg a természet- és a környezetvédelem fontosságával. Ennek érdekében a tárca idén képzési programot is indított "Fiúról Apára" elnevezéssel, amelyen először a Zöld Óvodák 20 bázisintézményének pedagógusai vettek részt.

A továbbképzés mellett különböző segédanyagokat, könyveket, eszközcsomagot tartalmazó oktatódobozt is biztosít a tárca a résztvevő intézményeknek, melynek segítségével a pedagógusok játékos formában építhetik be a környezettudatos szemléletet az óvodások gondolkodásába. Szintén a bázisóvodák részére készült egy interaktív bábelőadás "Hálás vizek" címmel, amely a környezettudatossággal kapcsolatos kérdéseket állította a történet középpontjába játékos formában. Az előadás mintegy félezer kisgyermekhez jutott el, de a nagyközönség is láthatta az idei OMÉK-on.

Tovább bővült idén az Ökoiskolák hálózata is, a környezettudatosságot és a fenntarthatóságra nevelést erősítő programot az oktatásért felelős tárca koordinálja az Agrárminisztérium közreműködésével. Ebben az évben 94 intézmény szerzett először Ökoiskola címet, 81 iskola sikeresen megújította korábban elnyert Ökoiskola címét, míg 55 intézmény érdemelte ki az Örökös Ökoiskola minősítést. Az agrártárca által fenntartott 55 szakképző iskola 87 százaléka rendelkezik Ökoiskola vagy Örökös Ökoiskola címmel.

Ebben az évben is nagyon népszerűek voltak az Agrárminisztérium által meghirdetett diákversenyek, pályázatok. Ilyen volt például a BISEL - Gumicsizmás természetvédelem  verseny idei témája "Az életet adó víz" volt, a megmérettetésre 500 általános- és középiskolás diák (125 csapat) jelentkezett az ország 72 iskolájából. A csapatok a versenynek köszönhetően megismerkedtek a kisvízfolyások állapotával, élővilágukkal, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezőkkel.

Idén második alkalommal bonyolította le a tárca "Az év BISEL fotósa" országos pályázatot, amelyre ezúttal is kiemelkedően színvonalas fotók érkeztek be. A képeken a vízfolyások makrogerinctelen élőlényeit, gerinces állatait és a környezetükben található növényeket örökítették meg. A legjobb alkotásokat a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2021. november 18-ig állította ki, jelenleg online formában ide kattintva tekinthetők meg.

Végezetül pedig nagy érdeklődés mellett zajlott az Agrárminisztérium beporzókról szóló meseíró pályázata is. A "Mesék a Zümmögő birodalomból" elnevezésű kiírásra több mint 900-an küldtek pályaművet az óvodás kortól egészen a pedagógusokig, a mesék fele az alsó tagozatos diákoktól érkezett. A pályaművekből 70-et választott ki a zsűri, amelyek egy online mesekönyvben jelennek meg, valamikor a későbbiek során.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.