Hamarosan látható az Ifjú tudósok vetélkedő

|

A tévében nézhetjük majd a középiskolások tudományos vetélkedőjének döntőit.

A nagy sikerre való tekintettel ismét megrendezésre került az Ifjú tudósok vetélkedő, amelyben fizikából, informatikából és magyar irodalomból mérik össze tudásukat a Magyarországon és a szomszédos államokban élő 11-12. évfolyamos középiskolások. Az ősz óta zajló versenysorozat elődöntőit, középdöntőit és döntőit idén is leadja az M5 csatorna, amely május 23-tól vetíti a műsorokat - közölte az Oktatási Hivatal.

A vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák egy adott tudományban való jártasságukat, kimagasló tudásukat; egyúttal példát is adjanak hazai és külhoni diáktársaiknak, illetve a széles közönségnek: megéri tanulni, elmélyülni egy tudományterületben. A televíziós döntők pedig kreatív, izgalmas feladatokon keresztül teszik láthatóvá, hogyan jelenik meg a tudomány a mindennapjainkban, hiszen az érdeklődők számos hétköznapi jelenségre is magyarázatot kapnak a műsorban; továbbá érdekes irodalmi összefüggéseket is megismerhetnek.

A vetélkedőre közel négyezren neveztek, a 2021. novemberi első megmérettetésen tudományterületenként 50-en jutottak tovább. A 2022. januárban megrendezett regionális fordulókból 8-8 tanuló vehet részt a televíziós vetélkedőn. Az elő- és középdöntők, valamint a döntők is páros megmérettetésekből állnak: a fizika, az informatika és a magyar irodalom izgalmas világába is egy-egy hétig kalauzolják el a nézőket a versenyzők; az elődöntők nyerteseinek a középdöntőkben, majd a legjobbaknak a döntőkben is szurkolhat a közönség.

A diákokat elismert tudósokból álló zsűri értékeli, a feladatok megoldásában a három-három zsűritag segítheti, vagy éppen el is bizonytalaníthatja a versenyzőket. A kérdések között rövid, egyszavas választ, illetve hosszabb érvelést igénylő feladatok is szerepelnek, továbbá a természettudományban induló versenyzők különféle kísérleteket is bemutatnak a stúdióban. Így nemcsak tudásra, hanem gyorsaságra, találékonyságra és jó előadói készségre is szükség van a győzelemhez.

A vetélkedő minden este, 19 árától lesz látható az M5 műsorán. A döntőkre a vasárnap esti adásokban, május 29-én, június 5-én és 12-én kerül sor, ekkor derül ki, kik lesznek az Év Ifjú tudósai.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.