Hamarosan indul az óvodai és általános iskolai beiratkozás

|

A húsvét lecsengésével fontos adminisztációs feladat vár a szülőkre.

Nemrég számoltunk be róla, hogy a felsőoktatási felvételi jelentkezés lezárultával nyilvánosságra kerültek 2022-es statisztikák, így már tudjuk, hogy közel 100 ezren szeretnének bejutni valamelyik szeptemberben induló képzésre.

Míg a nagyok az eredményre várnak, a kicsik számára is fontos napok közelednek: hamarosan indul az óvodai és az általános iskolai beiratkozás. Az óvodai beiratkozási időszak április 20-tól május 20-ig tart, míg az általános iskolákba április 21-én és 22-én lehet jelentkezni - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen a közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie, akik figyelmét az OH levélben is felhívta a beiratkozással kapcsolatos határidőkre, tudnivalókra.

A kötelező felvételt biztosító óvodák listáját és az Oktatási Hivatal honlapján lehet böngészni, az adott településen viszont az óvoda, vagy az önkormányzat ad tájékoztatást a beiratkozás módjáról és pontos idejéről. Az óvodakezdés halasztását április 15-éig kérelmezhetik a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) menthető fel az óvodai foglalkozások alól.

Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára az OH engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.

A tanköteles gyermekek iskolai beiratkozására április 21-22-én van lehetőség. A beiratkozással kapcsolatos hasznos tudnivalók a KRÉTA rendszerben olvashatók.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.