Forradalmi gyógyszert fejleszt az ELTE kutatóinak startupja

|

Magyar egyetemi találmány teheti hatékonyabbá a stroke és az egyéb idegrendszeri sérülések utókezelését.

Az agyi érkatasztrófa, vagyis a stroke évente áldozatok millióit szedi: a World Stroke Organization becslése szerint 2021-ben 13 millió embert fog érinteni a probléma, melyből 5,5 millió eset végződhet halállal. A túlélők életminőségének javítása szempontjából létfontosságú a megfelelő kezelés, amiben rengeteget segíthet az ELTE kutatóinak fejlesztés alatt álló gyógyszere.

Az "MPH-220 izomrelaxáns gyógyszerjelölt" egy újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy még az idén eljusson az első emberi kipróbálásig. A hatóanyagot már nemzetközi szabadalom védi a világ több mint 40 országában, amelynek licenszszerződését nemrég írta alá a Motorpharma Kft. gyógyszerfejlesztő startup cég és a szabadalom két tulajdonosa, a Printnet Kft. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

A Motorpharma  lényegében "házon belüli" kezdeményezés, hiszen a céget az egyetem kutatói hozták létre. A vállalkotás alapító tulajdonosa Málnási-Csizmadia András, az ELTE társadalomtudományi karának professzora, aki a licencszerződés ünnepélyes aláírása során összefoglalta, miben áll az MPH-220 különlegessége.

Spasticity after stroke_MPH-220 from Motorpharma on Vimeo.

Mint elmondta, a világon 60 millió, hazánkban 200 ezer stroke-on és egyéb idegrendszeri sérüléseken átesett ember szenved másképpen nem enyhíthető súlyos krónikus izomgörcsben, amelynek gazdasági költsége összemérhető a szív- és érrendszeri betegségek költségével.

A jelenleg elérhető, kevéssé hatékony gyógyszerek jelentős idegrendszeri, pszichiátriai és keringési mellékhatásokat okoznak, mert az idegrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat. Ezzel szemben az MPH-220 közvetlenül az izmok összehúzódásért felelős fehérjére, a miozinra hat, és hatékonyan oldja a görcsöket a vázizomban úgy, hogy közben nem befolyásolja a szívizom működését.

Az MPH-220 új hatásmechanizmusából következően gyakorlatilag 100%-os hatékonysággal enyhíti az izomgörcsöket és nem okoz idegrendszeri mellékhatásokat. Az úgynevezett klinikai fázis 1 vizsgálatokat, amelyek egészséges önkéntesek bevonásával zajlanak, idén év végére tervezi a Motorpharma.

A jogtulajdonosok és a startup megállapodásával a hazai akadémiai-egyetemi szféra legnagyobb értékű  biopharma licenszszerződése jött létre. A megállapodás pontos összegét a felek nem hozták nyilvánosságra, ám azt tudni lehet, hogy dollármilliós nagyságrendről van szó.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.