Folytathatja működését a Szegedi Tudományegyetem részvételével megalapított nemzetközi szövetség

|

Az Európai Unió is elismerte az egészségügyi egyetemek közötti együttműködést segítő szervezet munkáját.

A Szegedi Tudományegyetem nyugati intézményekkel társulva még 2019-ben hozta létre a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) nevű szervezetet, amely az egészségügyi képzéseket nyújtó európai kutatóegyetemek szoros együttműködését célozza. A jelenleg öt taggal működő szervezet munkája nemrég további négy évre biztosítottá vált, miután az Európai Unió kedvezően döntött az ehhez szükséges támogatás odaítéléséről.

Az Európai Unió Bizottsága 2021 novemberében Erasmus+ pályázati felhívásokat tett közzé, összesen 272 millió euró teljes költségvetéssel, ami rendkívül magas össz támogatási összeg az európai felsőoktatási tér kialakítására. A pályázati felhívásoknak két célja volt: az egyik, hogy már meglévő szövetségeknek nyújtsanak támogatást, hogy folytathassák, sőt kiterjeszthessék együttműködésüket. A másik cél pedig új egyetemi szövetségek létrehozása volt.

A felhívásra beérkezett 52 pályázatnak kevesebb, mint a fele volt sikeres. A bővülő EUGLOH egyike azon 16 már létező szövetségnek, amelyek további 4 évre megkapták az Európai Bizottság engedélyét és támogatását küldetésük folytatáshoz. A hálózat a következő években e támogatásból valósíthatja meg közös programjait.

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), alapító tagjai a Université Paris-Saclay (UPSaclay), a Lundi Egyetem (LU), a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU), az Universidade do Porto (UPorto) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért stratégiai partnerség 2023 januárjártól újabb négy egyetemmel bővül: a University of Alcalá (Spanyolország), a University of Hamburg (Németország), a University of Novi Sad (Szerbia) és a UiT - The Arctic University of Norway (Norvégia) is csatlakozik a szövetséghez. A következő évtől tehát már ők is élvezhetik a nemzetközi szövetség nyújtotta előnyöket, lehetőségeket, ezzel pedig 2023-tól kilencre bővül a EUGLOH partneregyetemek száma.

"Az EUGLOH számos területen biztosít együttműködési lehetőséget az érintett felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A szervezet elsődleges célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása, különösen az egészséggel kapcsolatos legszélesebb területeken - például az egészséges környezet, élelmiszerek, betegellátás és gyógyszerészet, lelki egészség - mind az oktatásban, képzésben és kutatásban. A résztvevő egyetemek számára olyan új lehetőségek nyílnak, mint a közös szakmai projektek és tudományos infrastruktúra használata, például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén. Az egyetemközi projekt számos jóléttel és a közegészségüggyel kapcsolatos kihívással is foglalkozik."

- mondta el Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese. Az SZTE oktatói, kutatói mellett a sikeres pályázat legnagyobb nyertesei a hallgatók lesznek. Az idei felvételi eljárásban eddig 6074-en nyertek felvételt az SZTE-re és a pótfelvételin minden eddiginél több államilag finanszírozott hellyel várja a jelentkezőket a kiterjedt és sikeresen működő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, szegedi egyetem.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.