Fiatal környezetvédelmi kutatókat díjazott az MTA

|

Fontos kérdéseket vizsgáltak a Magyar Tudományos Akadémia által kiválasztott pályázók.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) még 2010-ben, a hagyatékának egy részét az intézményre hagyó Dr. Mohar Lászlóné Solti Borbála végakaratának megfelelően hozta létre az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat. Az évente három, 35 év alatti fiatal kutatónak kiosztott elismerés célja, hogy a tudomány eszközeivel segítse a helyi és a globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, valamint környezetbarát technológiák kifejlesztését és megvalósítását.

A 2022-es győztesek nemrég vehették át a bruttó 400 ezer forintos jutalommal járó díjat. Az idei nyertesek Buzási Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék docense, Lovas-Kiss Ádám, az Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) tudományos munkatársa, valamint Fain Máté, az OTP Hungaro-Projekt Kft. senior tanácsadója lettek.

Buzási Attila Budapest 23 kerületének hőhullámokkal szembeni sérülékenységét vizsgálta, Lovas-Kiss Ádám kísérleti úton bizonyította az inváziós pontyfélék ikrájának vándorló vízimadarak általi terjedését, Fain Máté közgazdász pedig az ESG (environmental, social, governance) tematikájú megatrend befektetések teljesítményértékelését végezte el globális részvénypiacokon.

A győztes kutatásokról részletesebben is olvashatsz az MTA weboldalán.

Borítókép: MTA

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.