Elindult a HelloWorld Online

|

A modern informatikai oktatás túllép a táborok és tanfolyamok falain túl - közkinccsé válik.

Hello, világ! Hello, World! A programozókurzusokon általában ennek az egyszerű üzenetnek a képernyőre történő kiíratása az első, kvázi bemelegítő feladat. Nem tűnik nehéznek Python nyelven például mindössze ennyit kell begépelnünk a kihívás teljesítéséhez:

Ugye, hogy milyen egyszerű? Viszont e rövid programkódból már azonnal kiderült, hogy Python nyelven a kiíratáshoz nem a write, vagy éppen a writeln utasításokat, hanem a print kifejezést kell használnunk, mondandónkat - amennyiben nem változó - idézőjelek közé kell tennünk, illetve nem kell a parancs végére vesszőt, pontosvesszőt raknunk. Valójában egész sok információt tartalmaz ez a rövid szkript.

A HelloWorld mozgalom során is mindig az első és legfontosabb lépések megtételére koncentráltunk. Nem kívánunk kész programozókat képezni (vannak erre nálunk jobb szervezetek), viszont minél több tizenévesnek akarjuk megmutatni, hogy egy program megírásához nem kell matekzseninek, vagy éppen asztrofizikusnak lennünk, elég ha beszélünk a gépek nyelvén. Az algoritmikus gondolkodás elmélyítését és a kódolás megszerettetését tűztük zászlónkra két évvel ezelőtt, amely elgondolás valójában valahol mindig is része volt az idén 25 éves PC World szerkesztőségének. Az első táborunk előtt még nagyon izgultunk, és reméltük, hogy legalább kéttucatnyi gyermek velünk tart majd. Telt ház lett és zajos siker. Az elgondolásunk működött a gyakorlatban is, amelynek része volt a modern oktatás minél szélesebb körű elterjesztése - nem akartuk egy tanfolyam, vagy egy tábor négy fala között tartani az általunk kifejlesztett tananyagokat.

Tavaly még egy szinttel feljebb léphettünk, hiszen a táboraink száma megnégyszereződött, a táborozóink létszáma pedig majdhogynem megötszöröződött. Idén várhatóan még nagyobb létszámmal rendezhetjük meg nyári rendezvényeinket, ám ennél sokkal nagyobb ugrást, mondhatni magasztosabb célokat tűztünk ki magunk el: a tudásunk közkincsé tételét. Habár továbbra is hiszünk abban, hogy a legjobb HelloWorld élményt a táborok kínálják, rengeteg tehetséggel, tudással és pozitív impulzussal, ám nem akarjuk, hogy a modern informatikai oktatás elitképzés lehet, amit csak a szerencsések és a tehetősek érhetnek el. A HelloWorld Online indulásával ez a tudás végre közkinccsé válhat, ráadásul a modern oktatási kezdeményezéseknek végre egy otthont tudunk kínálni, remélve, hogy a sok párhuzamos vonal eggyé és erősebbé válik, és idővel a közoktatásba is leszivárog. Oldalunkon egy helyre gyűjtjük majd a legjobb kezdeményezéseket, csapatokat és versenyeket, rendezvényeket is, valamint a saját tudásunkat is megosztjuk majd, így a HelloWorld Online segítségével bárki tovább fejlesztheti informatikai ismereteit.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.