Elindult a felsőoktatási pótfelvételi eljárás, ezt érdemes tudni róla

|

Van még egy utolsó esély az ősszel induló képzések valamelyikének elcsípésére.

Nemrég ismertté váltak a 2022-es őszi felsőoktatási képzések ponthatárai, így már mindenki értesülhetett róla, hogy sikerült-e bejutnia az általa preferált képzésekre. Szerencsére azoknak sincs veszve minden, akik most nem ugrották meg a lécet, hiszen az idén sem marad el az ilyenkor szokásos pótfelvételi eljárás.

A Felvi.hu nemrég emlékeztette az érintetteket, hogy augusztus 5-ig él a lehetőség a pótfelvételire való jelentkezésre. Az idén állami ösztöndíjas képzésekre is lehet jelentkezni, 35 egyetemen és főiskolán nyílik lehetőség agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés és természettudomány képzési területek bizonyos szakjaira benyújtani a jelentkezést.

Ugyanakkor 47 egyetem és főiskola hirdet mind a 15 képzési területen önköltséges finanszírozási formában képzéseket. Alapképzések, osztatlan képzések, mesterképzések és felsőoktatási szakképzések is szerepelnek a meghirdetések között. Az elérhető szakok teljes listája ide kattintva böngészhető.

A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezést kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi keretében, előzetes regisztrációt követően, 2022. július 26. - augusztus 5. között. A pótfelvételi eljárás a 2022. évi általános felvételi eljárás szabályainak megfelelően zajlik, melynek részletei a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatók.

A jelentkezési űrlapok kitöltésével egy időben, 2022. augusztus 5-én éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést. Ezt Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő 2 adatlap postára adásával (az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címére, javasolt elsőbbségi küldeményként) lehet megtenni. Fontos, hogy aki nem hitelesíti a jelentkezését, az nem vehet részt az eljárásban. A jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni.

A 2022. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárásban mintegy három és fél száz képzésre vonatkozóan több mint négyezer meghirdetés közül lehet választani. A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon a képzéseken, amelyeket már a 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a 2022. július 21-én meghatározott ponthatárnál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál - vagyis alapképzések, osztatlan képzések esetén 280 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzések esetén 50 pontnál.

A 2022. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárainak megállapítására várhatóan 2022. augusztus 24-én kerül sor, ekkor dől el, ki kerül be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2022. szeptember első napjaiban.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.