Életmentő autonóm robotot fejleszt a Széchenyi Egyetem doktorandusza

|

A hazai fejlesztésű SentryNode nehezen megközelíthető helyekre juthat el, így akár kárfelmérésre is alkalmas lehet.

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) doktorandusza, Krecht Rudolf egy szintén széchenyisekből álló csapat élén tökéletesíti autonóm katasztrófavédelmi robotplatformját, a SentryNode-ot. Az intézmény beszámolója szerint Krechtet a tenni akarás és a segítségnyújtás vágya ösztönözte arra, hogy előálljon az életmentő robot ötletével, amely nem mellesleg élete első találmánya, s most az azonos nevű startupja termékeként igyekszik tovább fejleszteni.

Humanitárius távvezérlésű eszközének már a többéves munkával elkészült prototípusa is vitathatatlan sikert aratott szakmai körökben. 2015-ben az előkelő második helyezést érte el a Magyar Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyén. A kutató az egyetemi lapnak úgy nyialtkozott, a Széchenyi István Egyetem támogató légkörének és profi oktatói csapatának köszönhetően azóta újabb és újabb aspektusokból tökéletesíti az akár életmentésre és az emberek számára megközelíthetetlen helyszíneken kárfelmérésre is alkalmas autonóm szerkezetet.  

Fotó és borítókép: Májer-Csaba József, sze.hu

Az elért eredmények szempontjából a feltaláló-startupper nagy jelentőséget tulajdonít az Széchenyi Egyetemen szerzett impulzusoknak:

A Székely Mikó Kollégium diákjai szerte a világban tanulnak tovább, így egyáltalán nem volt meglepő, hogy én is az otthonomtól, Sepsiszentgyörgytől távol kezdem el felsőfokú tanulmányaimat. Céljaim elérésére a győri egyetem tűnt a legjobbnak akkor, és várakozásaim messzemenően be is igazolódtak, hiszen gyakorlatorientált képzésben volt részem olyan felkészült és nyitott oktatók mellett, mint dr. Horváth Péter, dr. Kuti Rajmund és dr. Ballagi Áron. Valamint lehetőséget kaptam a SZEnergy hallgatói csapat robotikai részlegvezetőjeként fejlődni, és részt vehettem az Erasmus-programban is. Így tanulhattam fél évet Csehországban, a Brnói Műszaki Egyetemen, ahol láthattam, a fejlődés kizárólag hozzáállás kérdése"

- foglalta össze a korábbi éveket a széchenyis tehetség, aki az intézmény Járműipari Kutatóközpontjának csapatát is erősíti.

Hozzátette, találmánya piacképessé tételéhez azonban csapatra és tőkére volt szüksége. "Egy robot soha nem tekinthető befejezettnek, mindig jönnek új ötletek, fejlesztési lehetőségek. Szerencsés vagyok, mert a Széchenyinek és a győri Start it @K&H inkubátornak köszönhetően ehhez befektetőre és értékes társakra is találtam" - fejtette ki, és azt is elárulta, céljuk nem kevesebb, mint hogy a SentryNode robot hamarosan önfenntartó módon megállja a helyét az innovációs piacon, s számos helyzetben segítségére legyen a felhasználóknak.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.