Digitális biztonság 9 lépésben

|

A digitális biztonság számos kihívást rejt szülőknek és gyerekeknek egyaránt, de néhány egyszerű lépés betartásával nagyban növelhetjük éberségünket.

A digitális oktatásra való átállással rengeteg olyan szülő is kénytelen lett megismerkedni a számítógépek és a különböző közösségi platformok világával, akik egyébként nem különösebben jártasak a témában. Nekik szeretnénk most néhány biztonsági tippel szolgálni, melyet az ESET szakembereinek listája alapján.

1.  A digitális élet legyen része a mindennapok beszélgetéseinek - a most kialakult helyzetben értelmét vesztette a 'mi volt ma az edzésen és az iskolában' kérdés, helyette tájékozódjunk arról, hogy mi történt aznap a virtuális térben. Legyenek tisztában a gyerekek a döntéseik következményeivel, illetve azzal, hogy baj esetén mindig fordulhatnak a szüleikhez.

2. Bármilyen oldalon történő regisztráció előtt a gyerekek egyeztessenek szüleikkel. Tudniuk kell, hogy hol milyen adatot adhatnak meg, hogy mindig a lehető legkevesebb információt adják meg és a felhasználónévből ne legyenek beazonosíthatóak. A regisztráció kapcsán beszélgessünk az adatlopásokról, az adatok értékéről, azok megóvásáról.

3. Ezekben a napokban rengeteg jelszót kell készíteni - legyünk kreatívak! A tapasztalat azt mutatja - többek közt az évi Worst Password lista is, hogy az egyszerű jelszavak komoly kockázatot jelentenek. Ha ezt még súlyosbítjuk azzal, hogy egy jelszót több helyszínen is használunk, azzal további kellemetlenségeknek tesszük ki magunkat. Jó ötlet itt is erős, hosszú és egyedi jelszót, vagy jelmondatot választani, és ezeken a helyeken is rendszeres időközönként cserélni őket, ha történik valami, ha nem. A jelszó erősségét értékelő weblapokkal tesztelhetjük is, hogy mennyi idő alatt lehetne feltörni őket, illetve az is jó gondolat, ha szimpla jelszó helyett inkább jelmondatokban gondolkodunk, és a kétfaktoros azonosítási lehetőségeket is kihasználjuk.

4. Ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat: biztos jót tölt le a gyerek, ezt kérte a tanár? Megbízható az adott platform? Az appok tartalmai szülői visszajelzések alapján jól ellenőrizhetők a Commonsensemedia oldalán, ahol most a digitális oktatás miatt külön menüpont foglalkozik az oktatóprogramok megbízhatóságával. A telepítés során nézzük át azt is, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Egy videochat alkalmazás jogosan kérhet hozzáférést a kameránkhoz, de egy kvízjátékot valószínűleg felesleges felhatalmaznunk erre.

5. A regisztráció során figyeljünk az SSL titkosított kapcsolat meglétére (HTTPS), mert csak ebben az esetben utaznak a megadott bizalmas személyes adatok titkosítva. Ha ez hiányzik, akkor a bárki által olvasható, lehallgatható sima szövegként fognak szerepelni a jelszavaink, adataink.

6. Ha videokonferenciás kapcsolatban kell lennünk, akkor a használat után ne felejtsük el letakarni a kamerát, hogy illetéktelenek nehogy kukkolhassanak bennünket, lakásbelsőnket. Érdemes olyan biztonsági szoftvert beszereznünk, amely webkamera védelemmel is el van látva, és értesít minket, ha illetéktelenek próbálnak meg kapcsolódni kameránkhoz.

7. Nyílt wi-fi hálózatok használata: bár most szinte mindenki otthoni hálózatokat használ, azért hasznos, ha elmondjuk, hogy sose intézzen ügyeket, ne olvasson e-maileket nyílt hálózatokon, ne adjon meg jelszavakat, felhasználóneveket nem biztonságos hálózatra kapcsolódva. Ha átmenetileg rövid időre mégis erre kényszerülünk, akkor kizárólag VPN (Virtual Private Network) kapcsolat használatával tegyük.

8. Legyenek a gépen megfelelő szűrőprogramok! Ezek segítségével megfelelően szűrhetőek az interneten elérhető tartalmak, így megelőzhetőek a pedofil jellegű zaklatások, és az, hogy gyermekünk erőszakos tartalmakkal találkozzon. Mielőtt használni kezdünk egy szűrőprogramot, beszélgessünk el gyermekünkkel, és magyarázzuk el neki, hogy ez nem ellene irányuló kémkedés, hanem az ő érdekeit tartjuk szem előtt.

9. Az informatikai higiénia elengedhetetlen része a naprakész vírusirtó és a biztonságtudatos hozzáállás mellett az is, hogy az operációs rendszerek és az alkalmazói szoftverek is rendszeresen karban legyenek tartva, frissítve legyenek a hibajavító foltokkal, új verziókkal. A foltozatlan biztonsági rések ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kártékony kódok a sebezhetőségeket kihasználva megfertőzhessék a számítógépünket.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.