Brillíroztak a magyar fiatalok az Európai RoboCupJunior Bajnokságon

|

Portugáliában öregbítették hazánk hírnevét a robotika ifjú tehetségei.

1997 óta évente megrendezik az egyetemi professzorok által életre hívott RoboCup nemzetközi robotikai bajnokságot, melynek 2018-ban mutatkozott be az európai fiataloknak szóló kiadása, az European RoboCupJunior Championship, vagyis az Európai RoboCupJunior Bajnokság.

A torna idei fordulóját a COVID miatt elrendelt kétévnyi kényszerszünet után, június 1. és 4. között tartották Portugáliában, ahová az idén 15 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupa válogatóversenyről jutottak ki a budapesti és a nyíregyházi versenyeken tartott ligákon legjobban szereplő magyar diákok. A RoboCupJunior magyarországi képviselője a kezdetektől dr. Simon Béláné, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke, aki idén is mentorált csapatot a portugáliai versenyen.

Az általa vezetett Hu-More-Bot csapat (Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákköre, Virgo Samuel, Szalacsi Máté, Fenyvesvölgyi Zétény) idén az OnStage Liga kategóriában nyerte el a Legjobb Technikai díjat. Ez a kategória gyakorlatilag robotszínházat jelent, melyben a diákok által előre programozott robotok egy összehangolt koreográfia szerint színdarabot mutatnak be. A robotkakas és a robotmalacok által bemutatott, projektoros vetítéssel és élő néptáncbemutatóval gazdagított, tehát ember és gép együttműködésére építő jelenet már a nyíregyházi válogatóversenyen is nagy sikert aratott a nézők körében.

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) budapesti ligáinak szervezésében is együttműködő Baptista Szeretetszolgálat idén is brillírozott az európai bajnokságon. A menekítő Rescue Maze kategóriában Abán Csaba - az Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke - által mentorált 2_Bit csapat első helyezést ért el. Az ifj. Abán Csaba, Parilla Anna és Cs. Kiss Zsófia Panna által alkotott sapat korábban már egy harmadik és két második helyezést is elért nemzetközi versenyen, a 2016 óta tartó sikerszériájukat koronázza meg az első helyezés.

Szintén a Baptista Szeretetszolgálat hozta el az első helyezést a Rescue Line Entry kategóriában (Sensor csapat, Fazekas Kristóf és Tuka Ákos), valamint a Rescue Maze Entry kategóriában a Lightning csapat (Szilágyi Jázmin és Szél Nikolett) egy harmadik helyezést söpört be. A menekítő kategóriában tehát Magyarország kiemelkedően szerepelt, a baptista csapatoknak köszönhetően! Sőt, a virtuális menekítő kategóriában a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium serverhu.eu csapata Legjobb csapatszellem díjat kapott (mentorok: Jurás László, Pacsuta Tibor).

A RoboCup közösség eredeti célja egy nyertes robotfocista csapat kiállítása a FIFA hús-vér sportolóival szemben. Bár ez távlati cél, a robotfoci kategória mindig nagyon népszerű a versenyeken - és sokat fejlődött a technológia is. A Soccer Entry ligában az Optimus Csapat (Esztár, mentor tanár: Czár Krisztián) ért el második helyezést.

Elismerést érdemelnek azok a csapatok is, akik most érmet nem, de tapasztalatokat, élményeket gyűjtöttek. Soha Ferenc, az Agora Robotics mentora (Debrecen) és diákjai a Rescue vonalkövetőben  indultak, a Majoros József által mentorált, a Budapesti Eötvös József Gimnázium által indított csapat pedig a RescueMaze-ben versenyzett.

"A robotikaversenyek azért nagyon fontosak, mert katalizálják a tehetséggondozást a robotika területén is - ezeken a programozásversenyeken elengedhetetlen algoritmikus gondolkodást igénylő feladatoktól eltérő kihívások várják a versenyzőket. A 2022. évben megtartott, harmadik Európai RobocupJunioron díjeső hullott ránk. A 15 éves Magyar Ifjúsági RobotKupa - a pandémia ellenére - sikeres összetartó erő volt a diákolimpikonok számára. A lebonyolításhoz nyújtott támogatást köszönjük a Neumann Társaságnak" 

- kommentálta a számos idei díjat a robotikai verseny hazai főszervezője, Simon Béláné tanárnő. A jövő évi Európai RoboCupJunior várhatóan Horvátországban lesz, de addig még drukkolhatunk Abán Csabáék csapatának, ők készülnek Bangkokba is, ahol július 11-étől a RoboCupJunior világverseny zajlik.

 

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.