Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét

|

Több száz négyzetméteren folyhat a jövő technológiáival kapcsolatos kutatás az ELTE új MI-tanszékén.

A héten ünnepélyesen átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán (IK) nyitja meg kapuit, az intézmény és a Bosch együttműködésében.

A ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéken zajló kutatások hozzájárulnak az önvezető járművek, a gépi látás, az ipari automatizáció és az emberi agyműködést egyre jobban leképező rendszerek fejlesztéséhez. A beruházás szervesen illeszkedik az innováció és az oktatás ingerációját célzó, harmadik generációs kutatóegyetemi modellbe.

A Bosch nemcsak az ipari hátteret és tudást biztosítja az új tanszék számára, hanem annak fizikai megvalósításában is segítséget nyújtott. Így a lágymányosi Duna-parton a hazai felsőoktatásban példa nélküli, modern kutatási környezet, új típusú egyetemi tér jött létre. A megújult, 400 négyzetméteres tanszéken tantermeket, rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, kollaborációs teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak.

Az új tanszéki helyszín kialakításának legfontosabb szempontja az volt, hogy a legtöbb funkció egy helyen és könnyen elérhető legyen, emellett segítse az együttműködést, a közös gondolkodást a hallgatók, oktatók, egyetemi és ipari kutatás-fejlesztési szakemberek között.

Darázs Lénárd, az egyetem általános rektorhelyettese a megnyitó beszédében a mesterséges intelligencia növekvő technológiai, gazdasági és társadalmi szerepét hangsúlyozta, míg Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja azt emelte ki, hogy az ELTE IK alkalmazásközpontú szemlélete erős szakmai alapot jelent az innovációban érdekelt vállalatok számára.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.