AI-kutatócsoport alakult a Széchenyi István Egyetemen

|

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium új kutatócsoportja a győri egyetemen kezdi meg működését.

A 2020-ban létrehozott Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) célja Magyarország szerepének megerősítése a MI területén. Ennek érdekében többek közt kutatásokat finanszíroz, más forrásból származó projektek keretezését vállalja, valamint a piaci szereplők felé is kommunikálja az MI-ben rejlő lehetőségeket.

Ezúttal a Széchenyi István Egyetem (SZE) Járműipari Kutatóközpontjában alakult meg a MILAB új kutatócsoportja, amely rendszerszintű problémák megoldásához fog hozzájárulni. A győri intézményre az erős mérnöki kutatás-fejlesztési háttér miatt esett a választás.

A koronavírus-járvány aktuális példa arra, hogy életünk, gazdaságunk, egészségünk mennyire sebezhető, de egy természeti vagy ipari katasztrófa is hasonló helyzetet teremthet. Ezek hatásának súlyosságát ráadásul fokozza a világ globális összekapcsolódása. Kezelésükhöz vagy elkerülésükhöz a nagy rendszerek működési mechanizmusának ismeretére épülő mesterséges intelligencia eszközök szükségesek, amelyek kutatása és fejlesztése a jövőnket befolyásoló feladat"

-nyilatkozta Dr. Friedler Ferenc,  a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) tudományos igazgatója, aki egyben az MI-kutatócsoport vezetői posztját is betölti. Friedler elmondta: a Széchenyi-egyetem korábban is eredményes volt a mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztésekben, így a virtuális valósággal és a "big datával" - azaz a nagy adathalmazokkal - foglalkozó kutatásokban és azok alkalmazásában.

"Ezeket a területeket nemzetközi szinten jegyzik Baranyi Péter és Horváth Zoltán professzor kollégáink. A szakmai kapcsolódások révén együttműködünk a Gáspár Péter professzor által vezetett Autonóm Rendszerek Nemzeti Laborral is" - fűzte hozzá.

A professzor úgy látja, hogy a műszaki képzésekben élen járó Széchenyi István Egyetem a mesterséges intelligencia területén is sikeres lesz.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.