A zöld távközlésről és az űrtávközlésről konferenciáztak a Széchenyi Egyetemen

|

Kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat is díjaztak az országos jelentőségű rendezvényen.

Az ENSZ égisze működő Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) fontos szerepet játszik a globális kommunikáció összehangolásában, olyan területeken segítve az országok együttműködését, mint a műholdak pályájának kijelölése, a rádióspektrum közös használata vagy a világméretű műszaki szabványok kidolgozása és koordinálása. 

Az ENSZ legrégebbi ügynökségének számító szervezet jogelődjét, a Nemzetközi Telegráf Szövetséget hazánk részvételével 1865. május 17-én alapították meg Párizsban, ennek emlékére pedig 1968 óta tartják meg a távközlési világnapot. A győri Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszéke minden évben rendezvénysorozattal tiszteleg az esemény előtt.

Az intézmény az idén már 13. alkalommal tartotta meg az országos jelentőségű távközlési konferenciáját, ahol a hírközlési szakma jeles képviselői, piaci, állami és egyetemi szereplői gyűltek össze. A program szakmai célja a gyorsan fejlődő technológiák és azok hatásának bemutatása.

Az idei világnap két kiemelt témája a zöld távközlés és az űrtávközlés volt. Míg 2008 körül a távközlési iparág a világ energiaigényének 1 százalékát használta fel, addig ez az arány ma már eléri a 3 százalékot. Ennek oka egyértelmű, hiszen folyamatosan nő az igény az adatforgalomra, ezért jelentősen bővül a hálózatok és az IT-eszközök száma. A klímaváltozás mértékének kordában tartása a távközlési szektoron is múlik, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a zöld távközlés lesz az egyik idei prioritás.

Forrás: sze.hu

Az eseménynek otthont adó Széchenyi István Egyetem jogelődjén 1976-ban indult meg a távközlési mérnökképzés. Az azóta hatalmas fejlődésen keresztülment intézmény széles körű képzési palettája, gyakorlatorientált oktatása, infrastruktúrája segítségével a kor kihívásaira válaszolni tudó szakembereket képez.

A konferencián 2015 óta minden évben kiosztják a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amelyet az NMHH elnöke ad át a hírközlési piac területén végzett kiemelkedő munka elismeréseként. Az idei évben Tomka Péter, a hírközlési hatóság Mérésügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője és Gáspár Ernő, az NMHH Mérésügyi Főosztályának vezetője részesült az elismerésben.

Az ünnepségen vehette át az NMHH különdíját a Tudományos Diákköri Konferencián távközlési témakörben kiemelkedően teljesítő Pataki Péter és Bazsó Ádám. Mindketten a Széchenyi István Egyetem hallgatói.

A távközlési világnap alkalmából szervezett konferencián az előadások többek között a karbonsemleges infokommunikációs hálózatokról, a távközlés zöldítésének megoldásairól, energiaoptimalizálásról szóltak, de kiemelt témaként szerepelt a programban az űripar, az űrképzés és a klímakutatás is. A fenntarthatóság fontosságát szimbolizálva a résztvevők emlékfát ültettek el az egyetem győri kampuszán.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.