A Műegyetem szorgalmazta a 6G Munkacsoport elindítását

|

A nagy múltú intézmény kezdeményezésére ösztönzik a következő generációs távközlési technológia hazai előmozdítását.

A Digitális Jólét Program keretében pontosan 5 éve, 2017 nyarán hozták létre az 5G Koalíciót, melynek célja, hogy elősegítse Magyarország 5G-s fejlesztésekkel kapcsolatos tudományos és innovatív tevékenységét, megerősítve hazánk szerepét a világszerte terjedő csúcstechnológiás hálózat kiépítésében.

Akik viszont igazán a jövőbe tekintenek, azokat már az 5G után következő 6G-s kommunikáció is foglalkoztatja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek pedig fontos szerepe van abban, hogy Magyarország már a kezdetektől kiveheti a részét az innovációból.

A nemrég megalapított 6G Munkacsoport létrehozását ugyanis Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) dékánja, a kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az 5G Koalíció elnökségi tagja javasolta először egy tavalyi előadásában - számolt be róla a Műegyetem.

BME VIK dékánjának javaslatát és az általa megfogalmazott célokat elfogadta az 5G Koalíció elnöksége, így a társuláson belül meglévő öt, elsősorban 5G-vel foglalkozó munkacsoport mellett megalakult a 6G-re koncentráló újabb szakmai társulás. A munkacsoport célja, hogy előmozdítsa és ösztönözze hazánkban a 6G ökoszisztéma kialakulását. Törekszik továbbá arra is, hogy az akadémiai szféra, az ipar, a kormányzati intézmények és a szakmai szervezetek is együttműködjenek a 6G területén. Az új munkacsoport az akadémiai intézmények és piaci partnerek részvételét is patronálja az európai uniós, valamint egyéb nemzetközi 6G KFI programokban.

A hivatalosan áprilisban megalakult 6G Munkacsoport koordinálásával Németh Vilmost, a BME VIK/BME-Nokia 5G Laboratóriumának szakmai vezetőjét bízták meg. Az intézmény vonatkozó közleménye emlékeztetett, hogy több országban is elindultak a 6G megvalósulását célzó kutatás-fejlesztési programok. Az Európai Unió a Horizon Europe KFI Programban szintén elindította a saját 6G K+F kezdeményezését, a Smart Networks and Services (SNS) európai partnerségi programját. A magyar gazdaság versenyképességének növelése szempontjából pedig létfontosságú, hogy a hazai kutató-fejlesztő intézetek és innovatív vállalkozások is bekapcsolódjanak a 6G technológia létrehozását célzó globális folyamatokba és az európai KFI programokba.

Az alapító ülésen meghatározták a 6G Munkacsoport tevékenységének céljait: a 6G ökoszisztéma kialakulásának előmozdítását és ösztönzését Magyarországon; az akadémiai szféra, az ipar és a kormányzati intézmények, valamint a szakmai szervezetek együttműködésének elősegítését a 6G területén; valamint az akadémiai intézmények és vállalkozások részvételének támogatását az EU-ban és más nemzetközi 6G KFI programokban.

A 6G Munkacsoport a célok teljesítése érdekében konkrét feladatokat is megfogalmazott a közeljövőre. Törekednek minél több, 6G-ben érdekelt intézmény azonosítására és a társulásban végzett munkába való bevonásba; tevékenységükhöz áttekintik a nemzetközi 6G trendeket és a kapcsolódó KFI tevékenységeket (különös tekintettel az EU Horizon Europe KFI programjának 6G-hez kapcsolódó kezdeményezéseire); nemzeti 6G víziót (Position Paper) dolgoznak ki, valamint javaslatot készítenek a magyarországi 6G KFI együttműködési és támogatási programra az EU 6G partnerségével összhangban.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.