A legjobb magyar LEGO-robot csapat még a dánokat is meglepte

|

Rekorddöntést hozott a FIRST LEGO League robotépítő verseny magyarországi döntője.

Lezajlott a világ legnagyobb ifjúsági robotversenye, a FIRST LEGO League magyarországi döntője, melynek során kilenc hazai csapat mérte össze a tehetségét a robotépítésben. A győztes formáció egy sóskúti családi csapat, a Storms lett, akik a szabálykönyv által nem érintett kiskapukat felfedezve még az elméleti maximum 630 pontnál is többet, 710 pontot gyűjtöttek össze.

A Storms leleményességét bizonyítja, hogy később a LEGO Education képviselői is hitelesítették a csapat módszerét. A magyar mezőnynek pedig nem csak ezért van oka a büszkeségre, a döntős formációk közel fele ugyanis 500 pont feletti eredménnyel zárta a versenyt, ami más nemzetközi döntőkben már első helyet ért volna számukra.

A döntőre a világjárvány miatt nézők nélkül került sor a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban, ahová többek között Bodrogkeresztúrról, Győrből és Miskolcról is érkeztek a 10-16 éves fiatalokból álló csapatok. A robotversenyen túl a résztvevőknek saját innovációs projektekkel is elő kellett állniuk a globális ellátási lánc fejlesztésére. Az ötletek között okos postaládák és egy LEGO Technic-alapú raktározási rendszer is volt, a győztes Storms pedig saját mesterséges intelligenciát fejlesztett, amely az élőállat szállítás során figyeli a szarvasmarhákat, azonnal jelezve a fellépő anomáliákat és veszélyhelyzeteket.

A Storms rekorder csapata.

A világ több mint 98 országában futó FIRST LEGO League ifjúsági robotverseny következő fordulóira a magyar nemzeti döntő három csapata nyert kvalifikációt, akik a világ legkiválóbb robotprogramozói között képviselhetik majd hazánkat. Az első helyezett Storms áprilisban az Egyesült Államokban rendezendő világdöntőn versenyezhet a világ legjobbjaival, a második helyezett Operation Evergreen Brazíliában gyarapíthatja a díjai számát, a harmadik helyezett Izidumbu pedig jelenleg versenyre vár, miután a döntő előtti napon a LEGO csoport lemondta az eredetileg Krasznojarszkban, Oroszországban rendezett meghívásos eseményt.

A FIRST LEGO League magyarországi döntője a verseny Facebook-oldalán tekinthető meg.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.