A közép-európai élbolyban a BME mérnökképzései

|

Mérnöki és informatikai területen is jól szerepel régiós összevetésben a Műegyetem.

A Times Higher Education idén is közzétette az elismert mércének számító felmérését a világ legjobb egyetemeinek globális, regionális és szakterületi rangsorolásával. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén először az informatikai, gazdasági és építészeti képzéseivel is szerepel a listán, régiós összevetésben remek eredményekkel.

A 2022-re vonatkozó ranglistáján 11 szakterületen öt szempont szerint elemezték a vizsgált felsőoktatási intézményeket. A műszaki területen 1188, az informatikai képzések rangsorában 891, a természettudományi kategóriában 1227, a társadalomtudományi területen 870, a gazdasági képzések rangsorában 795, az művészeti és humán tudományok (beleértve az építészetet is) kategóriában pedig 606 egyetemet rangsoroltak. Az öt értékelt teljesítménymutatót - oktatás, kutatás, hivatkozások, nemzetköziség és az iparból származó bevétel - az adott kategória sajátosságainak megfelelő súlyozással veszik figyelembe az összeállítás során.

A BME-t ezúttal hat kategóriában - mérnöki, természettudományi, társadalomtudományi és most először informatikai, gazdasági és építészeti képzésekkel - jegyzi a nemzetközi összeállítás. A mérnökképzési szakterületi rangsor szerint a Műegyetem őrzi előző években elért pozícióját a listán: idén is a 601-800. helyen áll, valamint ugyanezen a helyen szerepel az informatikai tudományok területén is. A Műegyetem ezzel maga mögé utasította a régió több jeles műszaki felsőoktatási intézményét a mérnökképzési területen, míg az informatika tudományok területén több régiós műszaki egyetemmel is azonos eredményt ért el:

A BME idén a gazdasági és a társadalomtudományi kategóriákban a 601+ helyen szerepel, míg az élettelen természettudományok kategóriájában a 801-1000. helyet érte el. Idén először szerepel - egyedüli magyar építész szakként - a BME építészmérnöki képzése a művészeti és humán művészetek kategóriában, ahol az 501+ helyen áll.

A THE szakterületi listáin kívül a regionális rangsorban is helyet kapott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A feltörekvő országok kategóriájában 906 egyetemet rangsoroltak 54 országból. Magyarországról 11 egyetem került fel a listára, köztük a BME is. A kategóriában a Műegyetem a 401-500. helyen szerepelt.

A Műegyetem ismét bekerült a Times Higher Education 2021 szeptemberében publikált összesített felsőoktatási globális rangsorába is. A hazai egyetemek között a BME kapta a legmagasabb pontszámot az ipari bevételek területén, és a harmadik legmagasabbat a kutatási tevékenységre vonatkozóan.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.