50 méteres magasságban zajlott a BME rendhagyó fizikaórája

|

Rekord született a Műegyetem mesteroktatójának tolmácsolásában.

Kétségtelen, hogy rengeteg kiaknázható lehetőség rejlik a fizikában, amellyel érdekessé lehet tenni a tudományág oktatását, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mesteroktatója, Härtlein Károly pedig a végsőkig ment, hogy demonstrálja ezt.

Az Atomenergetikai Múzeum együttműködésével létrehozott Brutális fizika a szabadban előadássorozat részeként ugyanis 50 méteres magasságban tartott fizika órát, amelyhez az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tűzoltóinak Bronto emelőkosaras járművét vette igénybe.

A BME Z épületének parkolójában levezényelt nyilvános lecke a szabadesés és a hidrosztatikai nyomás témakörét boncolgató kísérletekkel kápráztatta el az érdeklődőket. A részvevők egyebek mellett megfigyelhették, hogy mi történik egy 50 métert zuhanó vízzel teli kannával, vagy hogy milyen pusztításra képes a víznyomás egy deszkán.

Ilyen magasságban az utcaszint felett még senki sem tartott fizikaórát hazánkban, így Härtlein előadása magyar rekordnak számít. Az Atomenergetikai Múzeum videót is készített az eseményről, így most a kimaradók is átélhetik az élményt:

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.