12 érmet szereztek a magyar diákolimpikonok

|

Arany-, ezüst- és bronzérmeket is hoztak a magyar középiskolások a nemzetközi fizika, kémia és földrajz diákolimpiákról.

Az elmúlt napokban három nemzetközi diákolimpián is bizonyíthattak a magyar középiskolások, az eredmények alapján pedig ezúttal is kitett magáért az ifjú generáció. Az 54. Nemzetközi Kémia Diákolimpia hazai koordinátora az ELTE Természettudományi Kar (TTK) volt, melynek közleményéből kiderül, hogy az eseményt Kína rendezte meg távolléti formában, 84 ország 326 diákja számára.

Kamerák előtt, és kivételesen csak elméleti dolgozatot írtak a résztvevők, de nem Budapesten, hanem Ljubljanában, ahol a szlovén és a magyar csapat közösen vendégül látta az ukrán delegációt is öt napra. A hazai delegáltak közül Szabó Márton (Péter András Gimnázium és Kollégium, Szeghalom), Saracco Lucio és Nemeskéri Dániel (mindketten a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyak. Gimn. és Koll.-ból) ezüst, Papp Marcell Imre pedig bronz (szintén az ELTE Apáczaiból) érmet szerzett. A csapat felkészítését és kiválasztását az ELTE Természettudományi Kara végezte az EMMI támogatásából. A csapatvezetők Magyarfalvi Gábor (ELTE TTK) és Varga Szilárd (ELKH TTK) voltak.

A szintén online rendezett 52. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia elméleti és a kísérleti fordulót is Balatonfüreden, a BME Tudásközpontjában írták meg a magyar résztvevők. A csapat részletes eredményei (a helyezések sorrendjében) a következők:

  • Kovács Balázs Csaba - aranyérem (Hatvani Bajza József Gimn., 12. évf., tanárai: Maruzsiné Sevella Judit, Kovács László)
  • Gurzó József - ezüstérem (Budapesti Fazekas M. Gimn., 12. évf., tanára: Nagy Piroska Mária)
  • Toronyi András - bronzérem (Baár-Madas Református Gimnázium 12. évf., tanára: Horváth Norbert)
  • Kertész Balázs - bronzérem (DRK Dóczy Gimnáziuma, 12. évf., tanára: Tófalusi Péter)
  • Bencz Benedek - bronzérem (Baár-Madas Református Gimnázium 9. évf., tanára: Horváth Norbert)

A csapatvezetők Tasnádi Tamás és Sarkadi Tamás (BME Fizikai Intézet) voltak, Széchenyi Gábor (ELTE Fizikai Intézet) pedig megfigyelőként segítette a fordítást, a javítást és a moderációt - adta hírül a Magyar Dizikai Diákolimpiai szakkörök Facebook-oldala.

Végezetül pedig a múlt kedd és vasárnap között, online tartott Nemzetközi Földrajz Diákolimpián (vagyis az iGeón) Lontay Olivér (Milestone Institute, Budapest) ezüstéremmel végzett, Szekeres Panna (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád) és Kurenkov Efim (Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Gimnázium, Budapest) pedig bronzérmes lett - közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

Borítókép: a Nemzetközi Fizikai Diákolimpia hazai részvevői. Forrás: Magyar Fizikai Diákolimpiai Szakkörök

 

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.