Újpesti robotcsapok jutottak az FLL közép-európai elődöntőjébe

|

A Homoktövis Általános Iskolához köthető csapatok domináltak a FIRST LEGO League budapesti regionális döntőjén. A robotfutamokat több ezren tekintették meg a helyszínen.

Hatalmas, a robotika és a modern innovációk iránt érdeklődő tömeget vonzott Budapest eddigi legnagyobb robotrendezvénye, ahol egyidőben három különböző robotversenyt rendeztek. Az EPAM szakmai támogatásával megvalósuló A Jövő Iskolája adott helyszínt a nemzetközi FIRST LEGO League regionális döntőjének, a tíz éven aluli korosztálynak szóló FIRST LEGO League Junior Budapesti kiállításának, valamint a RoboLabor Országos Robotszumó Bajnokság HelloWorld Kupájának is.

A több mint 40 csapatból végül kettő jutott tovább a 2020. február elején megrendezendő kraśniki közép-európai FIRST LEGO League elődöntőbe, ahonnan egészen a detroiti világdöntőig is eljuthatnak a csapatok.

A budapesti regionális forduló első helyét a Homoktövis Általános Iskola HTRoboTeam csapata szerezte meg (a csapat tagjai: Aliczki Adrienn, Aliczki András, Happ Gergő, Happ Réka, Sándor Bence, Sándor Máté, Tür Adrienn, Türk Roland, Sándor Viktor, Bártfai Katalin és Borsi Ágnes), míg a második továbbjutó helyen a szintén Homoktövises gyökerekkel rendelkező TövisASAP jutott tovább (a csapat tagjai: Kiss Boglárka, Faragó Luca, Faragó Tamás, Berczik Attila, H. Kiss Ruben, Kajzinger Anna, Berczik Dávid, Töreky Gergely, Faragó Attila, László Noémi, Berczik Márton, Kiss Zoltán, Kiss Bálint). A bronzérmet pedig - a szintén újpesti - Megyeri úti Általános Iskola csapata szerezte meg, amely Megyeri RobotcSAPat néven indult a versenyen (a csapat tagjai: Nyikon Alex, Ujvári Bianka, Ladányi Balint, Csik Vendel, Dorant Zsanett, Balassa János Bálint, Csik, László Barnabás, Ostyáni Anna, Ernszt Levente, Csák Lili, Csaba Kabai, Knotz Ildikó, Bilik André).

Szintén jól szerepelt a Homoktövis Általános Iskola HomoSAPiens csapata, amely a legjobb kutatás díjával távozhatott, illetve a csoportmunka kategóriában győzedelmeskedő Karinthy cSAPat (Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), a Kastelydombi NYK cSAPat (Kastélydombi Általános Iskola) pedig a zsűri különdíjával távozhatott.

A legjobb robotdesign díjat a TövisASAP érdemelte ki, míg a robotfutamokban a legjobbnak a HTRoboTeam bizonyult. A verseny végeredménye a Hands on Technology oldalán olvasható.


Budapest eddigi legnagyobb robotrendezvényéhez méltóan hatalmas tömeget vonzott a Jövő Iskolája rendezvény, hiszen közel 4500 ember tekintette meg a versenyek izgalmait a helyszínen. A látogatókat ingyenes robotikai és programozó workshopok várták, az EPAM standjánál ráadásul a legkisebbek is kipróbálhatták a robotvezérlést.

"Gyerekkorban mindenki szeret játszani. Az a játék, amit a versenyen résztvevői LEGO elemekkel és a programozással csináltak, ugyanakkor nagyon komplex problémamegoldást igényel. A készségek, amelyekre ezen a versenyen is szükség volt elsősorban a kreativitás, az algoritmikus gondolkodás, a prezentációs készség, és persze a csapatmunka. Fontos látni, hogy ezek pontosan ugyanazok a tényezők, amelyek már ma is, de a jövőben még inkább meghatározók lesznek a munkaerőpiacon" - mondta Bozsó Attila, az EPAM regionális igazgatója.

Az Essort Robotics, a Revolution Robotics és a Rescube csapata emellett a helyszínen bemutatta, hogy mi minden szükséges egy fejlett robot megépítéséhez, az UPRA csapata megmutatta, hogy miként lehet műszereket küldeni a sztratoszférába, az Ultimaspace pedig egyenesen a világűrig merészkedett ki mikrovezérlőivel. A látogatók emellett a Funside, a Bookr és a Plukkido standjánál ismerkedhettek a játékos neveléssel és oktatással, míg a MindRove gondolattal irányítható számítógéppel érkezett a Jövő Iskolájába. Az eseményen készített live streamet lentebb láthatod.

Az első tíz helyezett csapat:
01 - HTRoboTeam [Homoktövis Általános Iskola] - 192 pont
02 - TövisASAP [Töviscsapat Robotika Műhely] - 188 pont
03 - Megyeri RobotcSAPat [Megyeri úti Általános Iskola] - 163 pont
04 - Team Matrix [Illyés Gyula Gimnázium] - 155 pont
05 - Kastelydombi NYK cSAPat [Kastélydombi Álltalános Iskola] - 146 pont
06 - Karinthy cSAPat [Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola] - 144 pont
07 - HomoSAPiens [Homoktövis Általános Iskola] - 126 pont
08 - ORKA Junior [Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium] - 120 pont
09 - SAPka [Kempelen Farkas Gimnázium] - 113 pont
10 - BabitSAPps [Babits Mihály Gimnázium] - 109 pont

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.