Okos gazdálkodókat keresnek

|

Innovációs ötletversenyt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal.

A mezőgazdaság mind Magyarországon, mind pedig globálisan óriási kihívások elé néz, ami hatással van a környezet állapotára, a gazdaságra, de az egészségre is. A népesség gyarapodása következtében jelentősen nő az élelmiszerek iránti szükséglet, kérdés, hogy a Föld élelmiszer-termelő képessége lépést tud-e tartani a trendekkel úgy, hogy az hosszú távon fenntartható legyen. Világszerte észrevehető tendencia, hogy folyamatosan egyre hatékonyabb gazdálkodási módszerek nyernek teret, melyekkel minél kisebb földterületen egyre több és jobb minőségű élelmiszert tudnak megtermelni. Azonban sokan nem tudnak azonosulni az ágazat kihívásaival, főként a fiatalok nem tudják életpályájukat a szektorban elképzelni. Pedig ez az egyik leggyorsabb ütemben digitalizálódó terület, ahol a mesterséges intelligencia, a high-tech és precíziós technológiák használata már a mindennapok része és sok a kiaknázatlan lehetőség.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal együttműködésében valósul meg a ,,Gazdálkodj okosan! - NAK Agrotech Hackathon" című innovációs ötletversenyt, amelynek keretében a jelentkezőknek kihívásként a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére kell javaslatokat tenniük. Minden számít, ami segíti növelni az ágazat hatékonyságát, így például: mezőgazdasági gépek, a kapott adatok elemzése és felhasználása, szenzorok, új öntözési megoldások, hatékony munkaszervezés, de ide tartozhat bármilyen eszköz, ami segíti a gazdákat, hogy pontosabb, hatékonyabb, környezetkímélőbb gazdálkodást folytassanak. Az automata dróntól az integrátor és a gazda közötti belső kommunikációs platformon keresztül a precíziós gazdálkodásban tanácsot adó chatbotig.



A felmerülő ötleteket a 24 órás hackaton keretein belül a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik, majd a verseny végén kell azt prezentálniuk egy szakmai zsűri előtt. A 24 órás formátum egy rendkívül intenzív, gyors gondolkodási és fejlesztési folyamatot tükröz. Ehhez tematikus workshopok és olyan mentorok, szakemberek, valamint a NAK szakértői gárdája állnak a versenyzők rendelkezésére, akik segítségükre lesznek, ha elakadnak az ötlet kidolgozásában.

Az eseményre 2019. február 18-ig várják a startupok, egyetemi-, főiskolai hallgatók és pályakezdők jelentkezését. A következő hetekben zajlik a kiválasztás és a kiértesítés, 2019. március 22-23-án pedig maga az esemény. A versenyen bemutatott megoldásokat a NAK által delegált szakmai zsűri értékeli, arról pedig a köztestület dönt, hogy szeretne-e további együttműködést a versenyzőkkel. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások beépüljenek a NAK és hosszú távon a hazai agrárszektor működésébe.

Nyitókép: Jahoo Clouseau / Pexels

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.