Komoly magyar siker a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

|

Két érmet is hazahozott a magyar csapat a rangos rendezvényről, amelynek idén Indonézia adott otthont.

1989 óta évről évre megrendezésre kerül a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics, IOI), a középiskolások legrangosabb versenyprogramozási megmérettetése, amelyre az idén az indonéziai Yogyakartában került sor. Hazánk összesen 4 fiatal tehetséget delegált a szám szerint 34. IOI-re, akik közül ketten a helyszínen, ketten pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának budapesti laborjából kapcsolódtak be a 88 ország 349 diákját vonzó versengésbe.  

Elért pontszámai alapján Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), ezüstérmet, Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) pedig bronzérmet szerzett az IOI 2022-n. Dicséretben részesült ugyanakkor (honorable mention) a másik két magyar versenyző, Németh Márton (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest).

Molnár Istán Ádám és Czanik Pál. Fotó és borítókép: Neumann Társaság

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szervezői a 349 versenyző közül a legmagasabb pontszámot elérő 30 versenyzőt díjazták arany-, 58 versenyzőt ezüst-, illetve 88 versenyzőt bronzéremmel, a legalább egy teljes versenyfeladatot megoldó nem érmeseket pedig dicsérő oklevéllel. Az IOI 2022-n részt vevő magyar diákcsapat két héttel korábban a közép-európai regionális diákolimpiáról, a CEOI-ról három ezüst-, és egy bronzéremmel tért haza.

A magyar diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az IOI 2022-re. Csapatvezetőjük dr. Horváth Gyula, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke, a csapatvezető-helyettesük pedig dr. Horváth Győző, az ELTE Informatikai Karának tanszékvezetője volt. Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke az IOI nemzetközi szervezőbizottságának színeiben kísérte el a csapatot Indonéziába.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia azért is kiemelt fontosságú, mert jövőre Szegeden versenyezhet majd 92 ország közel 400 diákja, ugyanis Magyarország rendezi az IOI 2023-at. Az IOI 2022 teljes eredménylistáját ezen a linken lehet megtekinteni.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.