Kiélezett küzdelmet hozott a FIRST LEGO League Utószezon döntője

|

Az első alkalommal megrendezett kihívásra kifejezetten újonnan indult FIRST LEGO League csapatokat vártak a szervezők. A döntőt csíkszentkirályi Fabton nyerte, ám a kiélezett küzdelemben az első és a negyedik helyezett csapat között mindössze pár pont volt a különbség.

A FIRST LEGO League magyarországi versenyeire minden évben több mint 80 csapat jelentkezik, amelyek közül a legjobbak jellemzően február végén mérik össze tudásukat, hogy kiderüljön mely csapatok vehetnek részt a tavasszal és nyáron megrendezett nemzetközi versenyeken. Sok iskola azonban az egész iskolai tanévre megpróbálja kiterjeszteni a FIRST LEGO League projektalapú oktatási programját, így minél több 9-16 éves gyerekkel megismertetve és megszerettetve, a robotikát és a természettudományokat. Igényként merült fel egy iskolai szezon egészére kiterjedő versenysorozat megjelenése.

A FIRST LEGO League magyarországi szervezéséért felelős HelloWorld Egyesület ezért 2021 őszén bejelentette az új Utószezon kihívást, amelyre kifejezetten most induló, rutinnal még nem rendelkező iskolai csapatokat vártak.


Az Utószezon online módon megrendezett döntője végül rendkívül kiélezett versenyt hozott, több csapat nyújtott olyan eredményt, amely a főszezonban is megállta volna a helyét. A legjobb utószezon csapat az erdélyi Fabton lett, amely az összesített első helyezés mellett a legjobb robotfutamért járó díjat is bezsebelte. A második helyezett, szegedi Kardroid2 pedig a legjobb csapatszellem és a legjobb robotkonstrukció díjjal, valamint az áttörés különdíjjal gazdagodott, míg a harmadik, fehérgyarmati Deak Engineers a legjobb edző díjnak, valamint a Feltörekvő különdíjnak örülhetett.

Az utószezonban több olyan hátrányos helyzetű gyerekeket foglalkoztató iskolai is versenybe szállt, amelyek az NI Hungary támogatásának köszönhetően a 2021/2022-es tanévben elsőként ismerkedhettek meg a FIRST LEGO League versenysorozattal.

Az NI társadalmi felelősségvállalásának fontos célkitűzése, hogy célzott adományokkal elősegítse a sokszínű mérnökutánpótlás megteremtését tudományos partnerségekkel, civil szervezetekkel való stratégiai együttműködésekkel, munkavállalói önkéntesség és a STEM oktatásba történő befektetések révén. A HelloWorld Egyesület számára nyújtott több mint 9 millió forint értékű támogatás által hat általános iskola közel 200 diákjának élményszerű STEM oktatása valósulhatott meg sikerrel egy tanéven át. A HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesület a FIRST magyarországi partnereként olyan programot vitt az NI-jal az iskolákba, amely során a diákoknak lehetősége nyílt a robitika világával való ismerkedés mellett olyan jövőálló készségek megszerzésére, ami segíti őket később a mindennapi életben vagy akár a sikeres pályaválasztásban is. A vállalat elkötelezettségét, az együttműködés és a program sikerét is jól mutatja, hogy a 2022-2023-as szezonban már 10 iskolára bővül majd ki a cég által támogatott iskolák köre.

A Debrecen környéki csapatok közül a Deak Engineers érte el a legjobb eredményt, amely a robotfutam során mindössze 5 ponttal (245 pont) maradt el a Fabton (250 pont) eredményéhez képest, míg a szintén a programban részt vevő nyíregyházi THE HIDDEN EXPERTS is 200 ponttal zárta a robotfutamot, amely a regionális döntőkön is jó eredménynek számított.

A FIRST LEGO League utószezon végeredménye:

A legjobb csapat: Fabton - Fusionit Education (Csíkszentkirály, Hargita)
A legjobb csapatszellem: Kardroid2 - Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Szeged)
A legjobb robotkonstrukció: Kardroid2 - Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Szeged)
A legjobb robotfutam: Fabton - Fusionit Education (Csíkszentkirály, Hargita)
A legjobb edző: Káplár Ferenc // Deak Engineers - Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Fehérgyarmat)
Áttörés díj: Kardroid2 - Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Szeged)
Feltörekvő díj: Deak Engineers - Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Fehérgyarmat)
Motiváció díj: THE HIDDEN EXPERTS (137) - Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézménye (Nyíregyháza)

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.