HelloWorld táborok: jön a folytatás!

|

Az elmúlt két hónapban több mint 200 gyereknek mutathattuk meg a játékfejlesztés és robotprogramozás szépségeit. Ősszel jön a folytatás, indul a tematikus Minecraft táborunk!

Kicsivel több, mint két évvel ezelőtt született meg a HelloWorld táborok ötlete. Láttuk, hogy kevés a programozó a munkaerőpiacon, hogy jelenleg (és azóta is) mennyire le van maradva a közoktatás a valós igényektől, és hogy az informatikai oktatást lehetne jól is csinálni. Egy mintatábor ötlete volt a fejünkben, elhatároztuk, hogy mi majd megmutatjuk, miként kellene ezt oktatni, így hát pedagógusokkal és iparági szereplőkkel együttműködve kidolgoztuk az első velencei táborunk tananyagát. Az első rendezvény 45 gyerek részvételével indult el, és a visszajelzések alapján sikert aratott. 2016-ban ezen felbuzdulva már négy tábort indítottunk útjára - kettőt Robotprogramozó, kettőt Minecraft tematikával -, amelyeket összesen 194 gyermek látogatott meg.

Az elmúlt két hónapban pedig hat tábort rendeztünk meg 218 fő részvételével. Ráadásul a gyerekek közül sokan több táborunkba is ellátogattak. Volt olyan kisfiú, akivel négy táborban is találkoztunk, azaz összesen körülbelül egy hónapot tölthettünk el vele a nyáron. A táborozóink tényleg a világ különböző pontjairól érkeztek. Volt diákunk a tengerentúlról és Dubaiból is. A lenti térképen összegyűjtöttük, hogy mely városokból mennyien érkeztek:

Robotok mindenhol

Az augusztus nagyobbrészt a Robotprogramozó táborok jegyében telt, ahol az oktatás elsősorban a megfogható tárgyak programozására összpontosított. Minimalizáltuk azon foglalkozások számára, amelynek célja egy a képernyőn futó kódsor elkészítése. Azaz háttérbe került a Scratch és a Kodu, és a Code.org bemelegítés.

Utóbbi helyére az algoritmus alapú zeneszerzést biztosító Sonic Pi használata került, és nagyobb tér jutott idén a Lego robotokra (Mindstorms és Boost), a Unity alapú játékfejlesztésre és a mikrovezérlők programozására (MicroBit és Arduino) is. A tábor végén ráadásul a résztvevők egy mini FLL-kihíváson is részt vettek, így testközelből érezhették meg, hogy milyen érzés egy professzionális robotversenyen részt venni. A csoportok legjobbjai pedig értékes nyereményekkel gazdagodhattak a Genius és a Kingston felajánlásából.

Kódokkal védett bunker

Ne csak játssz, programozz is - tavaly ezzel a szlogennel indítottuk el első Minecraft táborunkat, amely a nagy sikerre való tekintettel idén ismétlést kapott Balatonlellén, Révfülöpön és Budapesten. A bevált tananyagon csak minimális módosítást hajtottunk végre, finomhangoltuk azt, így a gyerekek idén is Redstone áramkörökkel mélyitették el a feltételek és ciklusok kezelésének praktikáját, majd a command block foglalkozások során parancssorokkal egészítették ki új tudásukat, végül pedig a ComputerCraft órákon virtuális robotokat is vezéreltek LUA programnyelvvel.

A kísérő programokon pedig a Unity-alapú virtuális valóság fejlesztésbe is belekóstolhattak és elkészítették első társasjátékukat. A tábor végén így az új ismeretek birtokában a tábor résztvevői megépítették a biztonságos bunkerjeiket, amelynek védelmi rendszerét, különleges építményekkel és programkódokkal szerelték fel. Ha kellett közelségértékelővel felszerelt titkos ajtót szereltek be az épületbe, vagy éppen egy saját maga elé folyamatosan blokkokat építő raktétát helyeztek el a kertben. Végül sok szerkezet, a táborozók végtelen kreatívitása még a tapasztalt tanárainkat is meglepte.

Folytatjuk!

A történet azonban nem ért véget. Kicsivel több mint két hónap múlva újra kinyílnak a HelloWorld kapui. Örömmel jelentjük be első őszi táborunkat, amelyet Minecraft tematikával szervezünk az őszi szünetben, azon belüli is elindulunk a saját RPG fejlesztés irányába a négy napos intenzív napközis táborunkban. Az őszi szünetben induló budapesti napközis táborról bővebb információt a minecraft.pcworld.hu oldalon találhatsz.

Időpont: 2017. október 30.-november 3. (pihenőnap: november 1.)
Ár: 24 900 forint (tartalmazza a déli étkezés, a foglalkozások és a felhasznált anyagok díját, valamint az áfát)
Helyszín: Budapest (szervezés alatt)
Korosztály: 10-14 év

További információ és jelentkezés: minecraft.pcworld.hu

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.