A HelloWorld elfoglalt egy egész iskolát

|

Az V. kerületi Önkormányzat és a HelloWorld közös kezdeményezése egy olyan egyedi iskolanap lett, amelyre még nem volt példa: szakértők, youtuberek, videojátékok, VR élmény, foci és FIFA-bajnokság, játék és edukáció egyetlen napba sűrítve.

Gondoltad volna, hogy egyetlen délelőtt alatt egy iskolában lehet a modern technológia előnyeiről, az internet veszélyeiről, a függőségről, a drogokról, a szülők, pedagógusok és a fiatalok között húzódó (néha ijesztően mélynek tűnő) generációs szakadékról, és a hatékonyabb tanulásról és munkáról is tanulni? És mindeközben játszani, VR-élményt kipróbálni, valódi foci és FIFA-bajnokságot szervezni?

Mi megtettük: a HelloWorld az V. kerületi Önkormányzat és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával egy teljesen egyedi kezdeményezést indított útjára, melynek célja, hogy a középiskolákba eljutva szólítsuk meg a fiatalokat, szülőket és tanárokat, hogy olyan témákról essen szó, amelyekről nagyon fontos beszélni, mivel meghatározzák mindennapi életünket, mégsem kapunk mindig elég segítséget ahhoz, hogy eligazodjunk korunk lehetőségeinek és veszélyeinek útvesztőjében.

A HelloWorld küldetése évek óta világos: elsődleges célunk az informatika népszerűsítése, szerintünk a programozás nem egy összetett tudomány, az algoritmikus gondolkodás már gyerekkorban megtanulható, és egy robot vezérléséhez sem kell atomfizikusnak tanulni.

Ismernünk kell lehetőségeinket, a ránk leselkedő veszélyeket, felelősségünket, mert csak tudatosan lehet a lehető legteljesebb életet élni. Ebben igyekeztünk segíteni az első HelloWorld iskolanappal a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnáziumban, ahol vendéglátóink segítségével egy csodás eseményt sikerült megvalósítani, amiért külön hálásak vagyunk nekik. Ráadásul két - általunk is - nagyon kedvelt youtuber is vendégünk volt: Kiss Imi a Gameday Iroda csapatából, valamint Isti, akik már nem először ülnek le velünk fontos témákról beszélgetni, köszönjük nekik!

Mátyus Bálint, az V. kerületi Önkormányzat képviselője, az iskolanap mentora aktívan, szakértő előadóként is részt vett a rendezvényen, nem véletlenül, hiszen tanárként is szívügye az oktatás modernizálása. "A játékok különböző formái egészen kisgyermekkorunktól kezdve megjelennek életünkben, számos szituációba belekerülhetünk általuk, sokat tanulhatunk belőlük, és még szórakoztatnak is bennünket. Azonban fontosnak tartom, hogy ne tévesszük össze a valóságot és a virtualitást. A személyiségfejlődés egyik fontos fázisa, amikor elkezdünk törekedni a tanulás, a munka, a magánélet és a szórakozás közötti egyensúlyra. Az V. kerületi Önkormányzat és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum anyagi és szakmai támogatásával a HelloWorld Iskolanap keretében ezekre a kérdésekre kerestük a választ meghívott szakértőinkkel a fiatalság és a pedagógusok aktív bevonásával" - mondta el Mátyus az iskolanap után.

"Az eddigi visszajelzések alapján a rendezvény rendkívül újszerű és sikeres volt, minden résztvevő jól érezte magát, miközben tanulhatott az említett témákban. A jövőben is támogatom megszervezését a kerület többi iskolájában is. Bízom abban, hogy hosszú távon vidéki és határon túli diákokhoz is eljuthat ez a kezdeményezés" - tette hozzá.

Nem csak az önkormányzat állt be a kezdeményezés mögé, a Herman Miller irodabútorok magyar forgalmazója, az Office Art and Design Kft., az ESET antivírus és vírusirtó szoftverek forgalmazója, a Sicontact Kft., a Riska, a Microsoft Magyarország, a HP és a Decathlon is sokat tett azért, hogy egy remek napunk legyen az V. kerület egyik legszebb iskolájában.

Külön köszönet jár Király Orsolyának, az ELTE Pszichológiai Intézet Addiktológiai Kutatócsoport munkatársának, Zsila Ágnes pszichológusnak, Baracskai Anikónak, az Infotárs Egyesület alelnökének, Szigeti Rékának, a Sulinyugi szakértőjének, Kapitány-Fövény Máté drogszakértőnek, Becker Domonkos közösségi média szakértőnek, Poór Csabának, az Új Nemzedék Központ kommunikációs vezetőjének, Csizmazia-Darab Istvánnak, az ESET internetbiztonsági szakértőjének, valamint Szabó Márknak, a Microsoft előadójának, akik egész nap igyekeztek minden területen átadni a tudást a diákoknak, tanároknak. A Microsoft segítségével egyébként egy prezentációs versenyt is hirdettünk az iskolában a drogprevenció témájában, ennek nyertese Kovács Réka Kata lett, aki egy Xbox One konzolt érdemelt ki kiváló munkájával, ismételten gratulálunk neki.

Legtöbb partnerünk aktívan részt vett a programokban, így könnyen szóra bírtuk őket a rendezvény kapcsán. Almási Adrienne, az Office Art & Design Kft. ügyvezetője kifejtette: mivel a Herman Miller bútorok forgalmazójaként fontos cége számára, hogy a számítógéphasználat kapcsán ergonómiai kérdésekről is szó essen, örömmel álltak a kezdeményezés mellé. "A Herman Miller bútorok tetőtől talpig az emberi testet szolgálják az ergonómiai szempontok legszigorúbb figyelembevételével, meggátolva a hát-, gerinc- és derékfájás kialakulását ülés közben, ez számunkra egy kiemelt kérdéskör, célunk a diákok, egyetemi és főiskolai hallgatók figyelmét felhívni arra, hogy mennyire fontos odafigyelni az egészségükre, a helyes testtartásra több órás géphasználat közben. Ez is a tudatos számítógéphasználat része, és örülünk, hogy a HelloWorld erre is kiemelt figyelmet fordított."

Csizmazia-Darab István, az ESET internetbiztonsági szakértője személyesen is előadott a rendezvényen, aki szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni a tudatosság fontosságát a számítógéphasználat, a közösségi média, a modern tartalomfogyasztás és digitális életmód terén. "Fiatalok kezében a jövő és a kütyük, a digitalizáció által diktált innováció így a tudatos internet használat nemcsak az adatbiztonságról, a biztonságos internetezésről hanem már a társadalmi felelősségről is szól. És a veszélyekről is beszélnünk kell, nem riogatásképpen, hanem ilyen felelős gondolkodás részeként" - tette hozzá kiemelve, hogy a tudnivalók szerves része az is, mit tegyünk, kihez fordulhatunk ha baj ér minket, ha online zaklatnak, bántalmaznak bennünket. "Fontos megérteni, hogy a gyermekek biztonsága csak mind a három résztvevő: gyerek, szülő és tanár közös aktív együttműködésével teremthető meg. Amit tanácsolni szoktunk a gyerekeknek: használjátok a vírusvédelmet, de emellett a saját tudásotok is a védelem része, ne tegyetek mással olyat, amit nem szeretnétek, hogy veletek tennének".

Dobrovoczky István, az Alföldi Tej Kft. értékesítési és marketing igazgatója szerint a Riska számára kiemelten fontos a fiatalok egészsége, ehhez a mentálhigiénés felvilágosítás, edukáció is hozzá tartozik. "A tudatos életmód elkötelezett híveiként cégünk számára sem volt kérdéses, hogy támogatja a HelloWorld iskolanapot, többek közt azzal is, hogy reggelit biztosítottunk az érkező diákok számára, így frissebben vághattak neki az előadásoknak, játékoknak vagy éppen a sportversenynek, ami egész délelőtt futott FIFA-meccsekkel vegyítve" - mondta.

A kezdeményezés tehát nem áll meg, hamarosan új iskolanap vár majd ránk, talán éppen veled is találkozunk majd. Addig is nézd meg táborainkat, keress minket, vidd hírét a kezdeményezésünknek Facebookon, ahol mindent nyomon követhetsz velünk kapcsolatban!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.