Ahol még a szünetben is a robot a téma

|

Kiélezett küzdelmet hozott a FIRST LEGO League utószezonja, ahol a Kardroid2 csapat kiélezett versenyben a második helyet szerezte meg.

Izgalmas küzdelmet hozott a FIRST LEGO League utószezon döntője, ahol a résztevő csapatok teljesítménye között csak minimális eltérés volt. A szegedi Karolina Általános Iskola és Gimnázium csapat tagjai, a Kardroid2 az összesített második helyezést szerezték meg, miközben a Legjobb alapértékek és a Legjobb robotkonstrukció, valamint az Áttörés díjakat is kiérdemelték. A csapatot kérdeztük a felkészülésről és az utószezonról.

HelloWorld: Hogyan zajlott a felkészülésetek a szezon során?

Kardorid2: Az iskolánkban 5.- 6. osztályosoknak működik egy tehetség felismerő szakkör, melynek része a programozás is. A csapat tagjai mind ebből a szakkörből kerültek ki. Ahogy véget ért a FIRST LEGO League verseny, elkezdtük a tervezést az utószezonra. Megnéztük a debreceni regionális forduló, és a budapesti döntő élő közvetítését. Beszéltünk a nagy csapat tagjaival, akik indultak a versenyen. Megkértük őket, hogy osszák meg a tapasztalataikat a versennyel kapcsolatban.

Megismerkedtünk a Spike alapkészlettel. Elkezdtünk rövid programokat írni a Spike robotra. Megismerkedtünk a motorok, szenzorok működésével. Rengeteget nevettünk, mert a feszült izgalmat sokszor humorral oldottuk fel. Voltak vicces helyzetek, amikor a robot egyáltalán nem azt csinálta, amit mi gondoltunk, ezeken még másnap a folyóson összefutva is nevettünk.

HelloWorld: Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesültetek?

Kardorid2: Legnagyobb kihívást a rövid idő jelentette. Néhány hét alatt építettünk egy új robotot, írtunk rá új programot. A terem foglaltsága miatt, csak heti egy órában tudtunk találkozni, majd az utolsó két hétben egy intenzív felkészülésbe fogtunk. A csapat tagjai több osztályból kerültek ki, de szünetekben is folytak ötletelések, a foglalkozásokon túl is, ha összefutottunk a robotozás volt a téma. Néha volt, hogy kiesett egy foglalkozás iskolai elfoglaltságok miatt, olyankor nehéz volt újra belerázódni a feladat megoldásba. Sokszor kellett a roboton változtatni 1-1- feladat megoldása során, amíg elnyerte Carcobot a végleges alakját, ehhez a programozó és az építő brigád szoros együttműködése kellett.

HelloWorld:Szerintetek milyen olyan tudást szereztetek a program során, ami hasznos lehet a jövőben a számotokra?

Kardorid2: Érdekes volt együtt dolgozni a többiekkel és Marcival a diák mentorunkkal. Jó volt látni, ahogy napról napra fejlődik a program, alakul a robot. Ha a foglalkozás végére sikerült egy -egy küldetést megvalósítani, akkor nagyon örültünk. Megtanultunk függvényeket használni, ami lényegesen egyszerűsítette a program szerkezetét.

HelloWorld: A robot építése során milyen stratégiát követtetek? Az első prototípusotok és a versenyrobotok között mekkora az eltérés?

Kardorid2: Egy alap robot megépítésével kezdtük az építést. Ahogy szaporodtak a feladatok újabb és újabb részekkel egészült ki a robot, először egy motort kapott, ami egy kar mozgásáért felelt, ezzel oldottuk meg például a hidas feladatot és a kamion tolását. Utána egy targoncához hasonló emelő szerkezetet kapott Cardcobot, ezt nagyon sokszor átépítettük, mert nem volt elég stabil, vagy funkcionálisan nem jól működött. Még az utolsó héten is változtattunk rajta. Ezzel például a motor átfordítását oldottuk meg. Még két további kart készítettünk, melyek szintén elég hosszú tervezési és tesztelési folyamat után születtek meg. Hol túl rövidek voltak, hol túl gyengék, de előfordult az is, hogy a nagyságuk miatt beakadtak valamibe.

HelloWorld: Mely területeken fejlődtetek a leginkább a szezon során?

Kardorid2: Együtt dolgozásban, toleranciában sokat fejlődtünk. Sokat programoztunk, ezen a téren is sok új dolgot tanultunk. Nagyon sokat ötleteltünk a felkészülés során. Csomó finom megoldást találtunk ki a robotnál, amik apróságok, de a tesztelést sokban segítettél, például egy fogaskerékkel tekertük a motort, ez kis dolog, de nagy segítséget jelentett. Konstruálásnál is egyre stabilabb megoldásokat valósítottunk meg, amik nagyon sok munkával, átépítéssel jártak, de sokat tanultunk belőlük.

HelloWorld: Mire vagytok a legbüszkébbek?

Kardorid2: A megépített Cardcobotra büszkék vagyunk. Több feladat megoldását is beprogramoztuk neki, de a 2 és fél perc futamba csak ennyi fért bele, jövőre rá kell vennünk, hogy kicsit gyorsabban mozogjon a pályán. Az első megoldott feladatunk a hidas feladat volt, ennek a megoldása szinte tökéletes lett, igaz, hogy majd két hónapba telt, amire tökéletes lett, de nagyon sok mindent megtanultunk a programozásról és a robotról ezen a feladaton keresztül.

HelloWorld: Hogyan éltétek meg az utószezon döntőt?

Kardorid2: Nagyon tetszett a döntő, nagyon jól éreztük magunkat a verseny minden percében. Nagyon hálásak vagyunk a próba robot futam után kapott hasznos tanácsokért, mert az adott lendületet még az utolsó pár napra, mert addigra már fáradtak voltunk. A megnyitón, a versenyen és a díjkiosztón is nagyon jól éreztük magunkat. A díjkiosztón Ricsi külön csatlakozott hozzánk, mert elutazott a hegyekbe és utána még Teams-en közösen örömködtünk vele is

HelloWorld: Mik a terveitek a következő tanévre?

Kardorid2: Jövőre szeretnénk indulni az FIRST LEGO League versenyen a szezonba. Jó lenne, ha így együtt maradna a csapat, mert erősek vagyunk így együtt és ez a felkészülés nagyon összekovácsolt bennünket.

HelloWorld: Mi az az 1-3 kifejezés, szó ami eszedbe jut a FIRST LEGO League-gel kapcsolatban?

Kardorid2: kihívás, csapatmunka, öröm

HelloWorld: Tudjátok, hogy mik lesztek, ha nagyok lesztek? Mi az álom munka számotokra?

Kardorid2: Nóri orvos, Samu mérnök vagy programozó, Hanga írónő, Ricsi pedig focista vagy programozó szeretne lenni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.