Revolution Robotics Challenge Kit – robot Magyarországról

|

A magyar fejlesztésű megfizethető, nyílt forráskódú robotkészletet több jó ötletet is ötvöz. Retteghet a LEGO Mindstorms?

Habár viszonylag sok információ megjelent a sajtóban az új Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban, viszonylag kevés figyelmet kapott azon módosítás, mely szerint a robotokkal való foglalkozás ajánlás szinten megjelent a tantervben. Azt nem határozták meg, hogy utóbbit pontosan mely készlettel kell elvégezni, sőt, még gyártói ajánlás sem jelent meg, amely lehetőséget teremt az oktató robotokat fejlesztő cégek számára. Érezhetően sokan lehetőséget látnak a hirtelen jött piacban, és habár a pedagógusok jelenleg még a távoktatás levezénylésével és fenntartásával vívnak heroikus küzdelmet, előbb vagy utóbb életbe lép majd az új NAT, és az iskolákban gombamód megszaporodhatnak a robotok.

A nyíltság előnyei

Ebben a versenyben jó eséllyel indul a magyar fejlesztőcsapattal rendelkező Revolution Robotics, amelynek a robotjaihoz a hazai iskolák akár ingyen is pályázhatnak - erre később még bővebben kitérünk.

Mindentől függetlenül az általunk tesztelt robot szett teljesnek mondható, és annak használata, felépítése kézenfekvő lesz annak, aki látott már Technic elemeket. A rivális szetteknél körülbelül 20 ezer forinttal olcsóbb Challenge Kit ráadásul reális áron kínál egy bőségesen megpakolt szettet, a nyílt forráskódú, Raspberry Pi Zero W központi egységének köszönhetően pedig hatalmas szabadságot kínál azoknak, akik szeretnének elmélyedni a robotikában.

A zárt ökoszisztémákhoz képest ugyanis itt bármilyen külső szolgáltatás - például Google TensorFlow gépi tanulás - integrálható a programkódokba, a kódolás pedig a blokkalapú felületen kívül akár Python nyelven is elvégezhető. A Challenge Kit mellé járó iOS, Android társapplikáció jelenleg öt robot (Pengy, Revvy, Carby,Launcher, Crabby) építési útmutatóját tartalmazza, az appon belül lehetőség van egyedi robotok definiálására és ahhoz tartozó játékvezérlő elkészítésére. Magukat a programokat pedig minden esetben egy adott robotdesignhoz rendeli az alkalmazás.

Fentebb látható, hogy a brickhez, központi egységnél portonként paraméterezhető az ahhoz kapcsolt motor, szenzor típusa, így akár egyedi buildek is létrehozhatók. A Revolution Robotics app program menüpontjában pedig egy klasszikus blokkalapú programozó felület áll a felhasználók rendelkezésére, amely logikai feltételekkel, ciklusokkal, változókkal és függvényekkel is fel van készítve az összetettebb programkódok fogadására.

Ismerős elemek

Az általunk tesztelt Challenge Kitbe bőségesen került alapanyag. Több mint 500 építőelem áll a felhasználók rendelkezésére, 5 motorral, ultrahangos szenzorral, négy kerékkel, gombbal egyetemben, azaz egyetlen szettel komplex robotok is megépíthetők, pláne, hogy a központi egység 4 szenzoros és 6 motoros porttal rendelkezik, valamint beépíttetetten gyorsulásmérőt és giroszkópot is tartalmaz, amely hirtelen bámulatosan sok lehet azoknak, akik Mindstorms EV3-ról váltanának.

A csomagban emellett egy gyakorlópálya, sőt , a feladatokhoz még poharak és pingponglabdák is kerültek, hogy a pedagógusok mindent tényleg egyben kapjanak meg. A szett hátrányaként csupán az egyelőre kevés tananyagot tudjuk felhozni (amelynek száma minden bizonnyal növekedni fog még), illetve a nehézkes szétszerelést, sok esetben ugyanis az alkatrészek nagyon tudnak egymáshoz tapadni. Vélhetően ez nem csak nekünk jelentett problémát, a kit fejlesztői ugyanis elkészítettek már egy bárki által kinyomtatható pin kiszedőt, azaz egy 3D nyomtató mellett utóbbi hiányosság is áthidalható.

A Revolution Robotics jó választás lehet a hazai iskolák számára, pláne, hogy a fejlesztők által kínált mentorprogram részeként azokhoz akár ingyen is hozzájuthatnak. Azon tanárok, akik elsősorban 8-13 éves tanulók számára keresnek az oktatáshoz robotot, és vállalják, hogy elsajátítják és átadják az ahhoz szükséges tudást, valamint megjelennek a Revolution Robotics robotversenyeken, azok a david[kukac]revolutionrobotics.org címen érdeklődhetnek a mentorprogram részletei felől.

Adatok:

Raspberry Pi Zero W központi egység
16 GB belső háttértár
12 programozható LED lámpa
beépített gyorsulásmérő, giroszkóp, hangsugárzó
ultrahang, távolságmérő szenzor
5 tartozék 6V motor
4+2 tartozék kerék
6 tölthető elem, töltő
500+ alkatrész az építéshez
Android, iOS társapplikáció
Ár: kb. 81 900 Ft
Forgalmazó: Revolution Robotics Foundation

Előny: nyílt platform, kedvező ár, jó programozási felület
Hátrány: egyelőre kevés tananyag, nehézkes szétszedés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.