Modern malacperseny, avagy így kövesd nyomon pénzügyeidet!

|

Applikációkkal mérjük lépéseink számát, alvásunk minőségét, vérnyomásunkat, miért ne követhetnénk ugyanígy bevételeinket és kiadásainkat?

Hova tűnik a pénzem a hónap végére? Mennyit költöttem nyaralásra? Milyen átlagos kiadással érdemes számolnom egy hétvégi bevásárláskor? Csupa olyan kérdés, amelyet vélhetően már mindannyian feltettünk magunknak, viszont jó eséllyel csak kevesen vannak, akik egzakt módon tudnak válaszolni rájuk.

Pedig rendkívül fontos területről van szó, ráadásul a kiadások rögzítésével feltárhatók azok a területek, ahol lehetséges egy kis spórolás. Gyakran hallható, hogy két ember létezik: az egyik nyomon követi a pénzügyeit, a másik még nem.

Mivel a tapasztalatok szerint a pénzügyi tudatosságot nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is oktatni kellene, úgy döntöttünk, hogy egy cikkben feltárjuk azokat a szolgáltatásokat, applikációkat, amelyek mind alkalmasak a privát és családi pénzügyeink rendszerezésére, elemzésére. Alapvetően ingyenes alkalmazásokat kerestünk, olyanokat, amelyek több profilt is képesek kezelni, hiszen jobb, ha a család minden tagja egyetlen adatbázist kezel. Kutatásunk során emellett fontos tényező volt az egyszerű kezelhetőség és a többplatformos működés.

Wallet

Átlátható és funkciókban gazdag szolgáltatást készített a cseh BudgetBakers, viszont a többfelhasználós kezelést, illetve a közvetlen banki szinkronizálást fizetős kapu mögé tette. A prémium előfizetés egy hónapra körülbelül 1200 forint, éves kötéssel pedig 600 forint havonta, ami akár rögtön felvezethető az állandó kiadások közé. Gyors tesztünk során a Wallet felismerte a népszerű magyarországi pénzintézeteket, így akár számlaellenőrzésre is használható, ám ami talán érdekesebb ennél, hogy az így megjelenő tételek kategorizálhatók. Az alkalmazásban több számla több pénznemben is megadható, és alapvetően a jobb alsó sarokban lévő pluszgombbal lehet egy új bevételt vagy kiadást hozzáadni, esetleg egy átmozgatást végezni egy ATM-automatás pénzfelvétel után.

Utóbbit akár sebtében is a listához adhatod, mindössze az értéket beírva, majd később finomítva, illetve iktathatod akár azonnal részletekbe menően. A kategóriánál egyrészt megmondhatod, hogy milyen típusú kiadásról van szó, emellett címkét is rendelhetsz hozzá, beállíthatsz kedvezményezettet, jótállást, sőt akár a nyugtát is beszkennelheted. A bal oldalról előhúzható menü emellett további érdekességeket is rejt: kezelhetjük kölcsöneinket, vezethetjük bevásárlólistánkat, garanciáinkat és hűségkártyáinkat, valamint életcélokat is megadhatunk, olyanokat, amelyekért érdemes takarékoskodni. Összességében jó választás lehet az app azoknak, akik hajlandók érte havi 600 forintot kifizetni.

Mellette: egyszerű kezelés, jó magyar nyelvű felület
Ellene: ingyenes kiadás megkötései

iSaveMoney Go

A BudgetBakers alkalmazásától eltérő logikát követ az iSaveMoney Go (amely az Android alkalmazásboltjában Family Budget Finance Tracking néven található meg), hiszen az egyes kiadásokat és bevételeket kevésbé próbálja szétaprózni, ennek bizonyítékaként nem is ajánl fel azonnal kategóriákat a felhasználónak, egyenként kell azokat felvinnie az adatrögzítőnek. Ez kevesebb kiadáscsoportot jelent, viszont a megoldással mindhez költségkeretet lehet rendelni, így az összes havi bevétel és kiadás mellett az is könnyen áttekinthető az app főképernyőjén, hogy az egyes csoportok (például az étkezés) havi költségkerete mennyire lett már kimerítve.

Az app sajátossága, hogy nem folyamatában, hanem havonként számol, így a hó elején rendelkezésre álló megtakarításokat külön kell felvinni, vagy havi bontásban kell elemezni az összképet, amihez viszont az iSaveMoney Go kevés segítséget ad. Ráadásul ingyenesen csak néhány büdzsét támogat, ami megkerülhető, amennyiben hajlandó vagy visszamenőlegesen törölni néhány hónapot. Kétségtelen, hogy vannak funkcióban gazdagabb, szebb és egyszerűbben kezelhető szolgáltatások a piacon, ám a termék mellett szól, hogy viszonylag kevés funkcionalitást zár fizetős kapu mögé, például a havi jelentések is megoszthatók egy másik személlyel, és akár külön listák, költségkeretek is készíthetők a megosztásokhoz, ami például a zsebpénz vizualizálásakor lehet hasznos.

Mellette: ingyen is jól használható, költségkeretek
Ellene: fapados felület, magyar lokalizáció hiánya

Dollarbird

Egyedi megközelítést alkalmaz a Dollarbird megoldása, mivel a pénzügyi elszámolást alapvetően egy naptáron próbálja meg vizualizálni, elsősorban nem a kategóriák szerinti költéseket kiemelve, hanem a napi egyenlegeket előtérbe tolva. Érezhető, hogy a megoldás elsősorban nem családoknak, hanem kötött költségvetéssel, projektalapon működő csoportoknak készült, ám ez nem jelenti azt, hogy az otthonokban ne lehetne érvényesíteni anyára, apára és gyerekekre a csoporttag kifejezést. Ha valóban az egész család használná az appot, akkor jobb, ha rögtön a prémium kiadás havi 890 forintos árával kalkuláltok, mivel az alapváltozat csak egyetlen egy csapattagot engedélyez. Maga a kezelés pofonegyszerű.

A főképernyő nagy részét a naptár foglalja el, a jobb alsó sarokban egy hatalmas [+] gombbal. Utóbbival egyrészt frissíthetjük az egyenleget, másrészt új kiadást, bevételt vihetünk fel. Sajnos csak kevés kategóriát állítottak be alapértelmezetten, de ez szerencsére könnyen módosítható, sőt a meglévők is átnevezhetők, ha idegenkednél az angol nyelvtől. Ha ezt rendszeresen vezeted, a későbbiekben a jobb felső sarokban lévő diagramra kattintva megnézheted, hogy mire költöttél az adott hónapban, és ugyanez a korábbi hónapokban jellemzően mennyi volt, ami beszédes lehet. Az adatbevitel szerencsére végtelenül egyszerű, leginkább a gyorsaságra fókuszál - a Dollarbird különcsége e téren is tetten érhető.

Mellette: gyors kezelés, naptár nézet
Ellene: a megosztás fizetős, kevés betáplált kategória

Money Lover - a HelloWorld ajánlata

Beszél magyarul, és talán a legszebb felhasználói felülettel rendelkezik a pénzszeretők applikációja, amelyet akár egy egész család is ingyenesen használhat. Utóbbi trükkös, hiszen a szolgáltatásban sehol sem lehet találni megosztásfunkciót, viszont az eszközök közötti szinkronizálás ingyenes, és egy fiókkal egyszerre öt eszközön lehet a Money Lovert használni, azaz öt családtag gond nélkül tud közösen dolgozni egyetlen egy fiókot használva. Az app alapvetően havi bontást használ: főképernyőjén a havi bevételt és kiadást emeli ki, amely alá gyűjti a legnagyobb tételeket kategóriák szerint bontva. Természetesen a kategóriák ebben az esetben is szabadon átalakíthatók, ráadásul egy tetszetős ikoncsomagot is ad mellé a program, amelyhez még másik is letölthető.

Az egyes kategóriákhoz költségkeret is beállítható, és jó ötlet, hogy az app rendelkezik egy utazó üzemmóddal, amelyet aktiválva minden kiadás automatikusan az utazás címkét kapja meg, így láthatóvá válik, hogy egy városlátogatás alkalmával mekkora volt a tényleges költség. A szolgáltatás arra is lehetőséget ad, hogy a bankszámlánkat összehangoljuk az applikációval, ám tapasztalatunk szerint e funkció leginkább a távol-keleti pénzintézetekkel működik. Véleményünk szerint apró hiányosság ez, és a remek ár-érték arány miatt a Money Lovert nyugodt szívvel tudjuk ajánlani minden, pénzügyi tudatosságra vágyó olvasónknak.

Mellette: átlátható felület, ingyenesen is jól használható
Ellene: magyar bankok nincsenek a rendszerében

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.