Kipróbáltuk: Lego WeDo 2.0

|

Rengeteg izgalmas projektet és számos programozási kihívást tartalmaz a hétéves kortól ajánlott új WeDo.

Remek kreativitást fejlesztő eszközként tekinthetünk napjainkban a Lego különféle szettjeire, az oktatási céllal készített csomagok pedig a programozás bevonásával még hasznosabbá teszik ezeket az apró építőelemeket. Használatukkal a fiatalabb generáció megismerkedhet a vizuális programnyelvekkel is. Hasonló céllal készült el a WeDo 2.0-s szettje is, amely azokat a gyermekeket célozza meg, akik a Boost szetthez már túl idősek, az EV3-hoz viszont még túl fiatalok.

Tulajdonképpen egy klasszikus, legóelemekre épülő Mindstormsként is tekinthetünk erre az oktatási csomagra, amely visszafogottabban ugyan, de tartalmazza az EV3 szett funkciókínálatát és szerteágazó programozási lehetőségeit, a Lego Boost elemkínálatával kiegészítve. A csomagban egy szortírozódobozban találjuk a különféle legóelemeket (összesen 280 darabot), emellett pedig kapunk egy 4.0-s Bluetooth-chippel és LED-világítással felvértezett, Smarthub névre hallgató programozható elemet, a hozzácsatlakoztatható szenzorok között pedig találsz mozgásérzékelőt, elfordulásérzékelőt, valamint egy közepes méretű motort is.

A csomaghoz készített szoftveren belül az építési útmutatók mellett a programozási környezetet is megtalálod, ez a vizuális nyelv pedig erősen hasonlít a Mindstorms EV3-as verziójában használható kódolási környezetre, így a gyermekek, akik kinőtték ezt a szettet, könnyen továbbléphetnek a bonyolultabb feladatok végrehajtására képes robotcsomagok irányába is. Mivel a WeDo a gyermekek együttműködési képességét is igyekszik fejleszteni, egy szettet akár két gyermek is használhat egyidejűleg.

A WeDo 2.0 programozásához mindenképp szükséged lesz egy kompatibilis készülékre, a széles körű támogatottságnak köszönhetően azonban csupán a minimális hardverkövetelményeket kell megugrania eszközödnek, hogy belevághass a kódolásba. Windows 7-et vagy 10-et használva elengedhetetlen, hogy számítógépedben legalább egy 1,5 GHz-es, kétmagos processzor és 1,5 GB RAM dolgozzon, illetve kell még egy Bluetooth 4.0-s modul, valamint 2 GB szabad tárhely. Androidos tabletekre is telepítheted az alkalmazást, ebben az esetben 8 hüvelykes képátló, valamint 2 GB szabad tárterület jelenti a minimumot, illetve az is fontos, hogy 4.4.2 vagy annál újabb rendszer fusson a tablet felületén. Ha iPaden szeretnél programozni, legalább egy 8.1-es iOS-t futtató iPad 3-ra vagy iPad Minire lesz szükséged.

Adatok

280 legóelem, programozható Smarthub
2× AA elemes áramellátás
Bluetooth 4.0-s csatlakozás
10 színű LED
közepes motor, mozgásérzékelő szenzor, elfordulásérzékelő
7 éves kortól ajánlott
Forgalmazó: Modern Oktatási Eszközök Kft.
Ár: 60 000 Ft

Előny: gyorsan elsajátítható programozás, sok projekt
Hátrány: elemes működés, kevés csatlakozó

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.