Alpha 1E teszt - barátságos oktatórobot

|

Egy mérnöki csoda az UbTech apró ámde rendkívül mozgékony robotja, amely könnyen felhívja magára a figyelmet. Vajon miként teljesít hosszútávon?

Ha kell mesét olvas, egykezes fekvőtámaszt nyom, repül, mint egy madár, táncol, vagy éppen elénekli angolul a boldog születésnapot című dalt - kifejezetten lebilincselő látvány az Alpha 1 E (azaz EBOT). A termék kifejezetten alkalmas arra, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltse a robotika iránt, ráadásul az Alpha 1 széria legfejlettebb modellje megpróbál olyan eszközöket is az ifjú robotvezérlők kezébe adni, amelyekkel részletekbe menően személyre szabhatják a humanoid robot működését, ez által elsajátítva az algoritmikus gondolkodás alapjait.

A strapabíró robot két módon is programozható. Az egyik az úgynevezett marionett mód, amely során koreográfusként egyenként betaníthatjuk az Alpha 1E-nek a mozdulatokat, beállítva azt az adott testtartásba, majd az időintervallum és a késleltetés meghatározása után léphetünk tovább a következő lépésre. E megoldással jellemzően táncmozdulatok taníthatók be, és akár olyanok számára is vonzóvá tehetjük a programozást, akik egyébként nem különösebben érdeklődnek a kódolás iránt. Viszont ez esetben az algoritmus minden esetben lineáris lesz.

Szerencsére a mobil applikációkon belül rendelkezésünkre áll egy blokkalapú programozó felület is, amelyet láthatóan a Jimu ökoszisztémából emeltek át. Ez a felület már sokkal nagyobb szabadságot ad a programozók kezébe, elágazásokkal, ciklusokkal, változókkal, feltételkezeléssel, viszont mindössze egy infravörös távolságérzékelő áll rendelkezésünkre alapesetben, amely leginkább az ütközések elkerülésére alkalmas. A robothoz emellett kiegészítőként megvásárolható távolság, hőmérséklet- páratartalom és fényérzékelő szenzor, amelyekkel plusz feltételekkel gazdagítható a blokkalapú programkód, viszont a távolságérzékelő még ekkor is maximum 10 centiméterre lévő objektumokat tud kezelni, ami gyakorlatilag kizárja az igazán finom mozdulatok végrehajtását.

Emellett az Alpha 1E angol tanuláshoz is felhasználható, hiszen a hangvezérlésnek köszönhetően a gyermekek láthatják, hogy az kiejtett angol nyelvű parancsaiknak hatása van, például e módszerrel egy nyelvtanításra épülő robotfoci meccs is kivitelezhető. Egy Command távirányítóval ráadásul akár 100 darab Alpha 1E is irányítható egyszerre. Összességében egy könnyen kezelhető robot az UbTech megoldása, amely játékos belépőt jelenthet a programozás és a robotika világába annak, miközben tény, hogy léteznek a piacon olcsóbb oktatási célra készített robotok. Viszont az tény, hogy míg a legtöbb robottal nem lehet azonnal felkelteni a gyermekek érdeklődését a robotika iránt, addig az Alpha 1-et még az is megnézi, akit egyébként teljesen hidegen hagy a téma, így motiváció felkeltésére, első robotnak remek eszköz lehet akár oktatási intézményeknek is.

Adatok:

- 16 szabadon forgó, programozható szervomotor
- alumínium ötvözet, PC+ABS borítás
- infravörös érzékelő, gyorsulásmérő, 3 tengelyes giroszkóp, érintésérzékelő
- 2 x 3W hangszóró, analóg mikrofon
- hangvezérlés
- 2500mAh 7.2V lítium akkumulátor
- Android, iOS, PC és Mac programozási lehetőség
- blokk alapú és marionett programozhatóság
- ár: 257 990 Ft
- forgalmazó: MuzixGroup
- méret: 401 x 208 x 124mm
- súly: 1,8 kg

Előny: megfizethető humanoid robot, hangvezérlés, blokkvezérlés
Hátrány: zajos szervomotor, kevés szenzor, nem átépíthető

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.